Пироги – універсальна страва. Їх можна поставити на стіл і як вечерю для всієї родини або ж запропонувати домочадцям та гостям як випічку до чаю. Найпопулярнішими, за статистикою, є пироги з капустою. Вони готуються швидко, з бюджетних продуктів та подобаються майже всім.
Щоб надати такому дріжджовому пирогу гарний зовнішній вигляд, можна прикрасити його кунжутом – білим чи чорним, залежно від смаку.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 330 г
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Олія – 30 мл.
- Цукор – 40 г
- Сіль – 1/3 ч. л.
Для начинки:
- Капуста білокачанна – 600 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква середнього розміру – 1 шт
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Кунжут – за бажанням.
Приготування:
Молоко підігріти до теплого стану та висипати до нього дріжджі.
Тепер додайте цукор та перемішайте. Залишіть дріжджі на 5 хвилин, щоб вони почали працювати.
Капусту слід нашаткувати і помістити в сковороду. Тушкувати з додаванням олії до того часу, поки капуста стане зменшуватися
Цибулю очистити і подрібнити, а потім додати цибулю в сковороду до капусти.
У миску з молоком і дріжджами вбийте куряче яйце і влийте олію. Добре змішайте суміш.
Борошно добре просіяти та висипати в миску. Майте на увазі, що борошно всипати частинами, щоб тісто було легше замісити.
Тісто слід прибрати у темне місце, щоб воно добре піднялося. Збільшитися тісто має мінімум удвічі.
Коли капуста перестане хрумтіти і стане м’якою, потрібно додати до сковороди терту моркву. Продовжуйте тушкувати до готовності овочів, не забувши посолити за пару хвилин до готовності.
Готове тісто розкотити на рівній поверхні. У центр помістіть капусту, розмістивши її широкою смужкою.
Краї тіста потрібно нарізати широкими смужками, а потім загорнути всередину, закриваючи начинку. У результаті повинна вийти верхня скоринка пирога на кшталт коси.
Готовий пиріг акуратно перекладіть на підготовлений лист, змастіть теплим молоком або водою, а потім присипте кунжутом. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на пів години.
Готовий пиріг змастіть маслом і дозвольте йому трохи відпочити під рушником. Подавати на стіл можна з будь-якими напоями.
Смачного!