Наближається літо, а з ним сезон холодних супів, найулюбленішим з яких в нашій країні по праву є окрошка. Як робити окрошку, щоб добитися ідеального смаку і уникнути прикрих помилок?
Відповідь не така проста. У кожній родині це блюдо готують по-своєму, а суперечки між прихильниками квасу і кефіру досягають часом воістину епічних масштабів.
Більшість українців заправляє окрошку квасом і просто не розуміє, як в неї можна додавати молочні продукти.
«В класичний варіант рецепта окрошки входять: картопля, яйця, огірки, редиска, кріп, зелена цибуля, сметана для заправки і, звичайно, квас».
Помилки, які можуть зіпсувати окрошку
Вибір квасу
Магазинний квас, як правило, має солодкий смак, якого в правильній окрошці бути не повинно. Якщо постаратися, то можна знайти спеціальний квас для окрошки з різко-кислуватим смаком.
Ще один варіант – приготувати на нашим рецептом квас з житнього хліба. Такий напій підійде для приготування окрошки і чудово втамує спрагу.
Зелена цибуля
Деякі люди терпіти не можуть зелену цибулю, але хороша окрошка без неї не вийде. Цибуля повинна бути максимально свіжа і молода. Різати її потрібно якомога дрібніше, а можна ще й потовкти. Так вона максимально збагатить готову страву ароматом.
Гострі добавки
Щоб окрошка придбала неповторну гостроту, не обійтися без заправки. Найчастіше заправку з гірчиці або хрону пом’якшують сметаною або кислим молоком.
Овочі
Овочі в окрошці повинні бути молодими, свіжими і за контрастом з цибулею трохи солодкуватими. Гіркі огірки або жорстка перезріла редиска можуть зіпсувати смак супу.
Всі інгредієнти окрошки повинні добре відчуватися. Тому не варто нарізати овочі дрібно, а тим більше натирати на тертці.
Зелень і трави
Окрошка – самий літній з супів. А значить в ньому повинно бути більше зелені і пряних трав. Трави можна потовкти з цибулею, а можна посипати ними суп.
Класична окрошка на квасі
Ніщо так не притягує влітку до холодильника, як каструля холодної окрошки з квасом. Для її приготування тобі знадобляться найпростіші продукти, які напевно знайдуться на городі або на ринку.
СКЛАДОВІ
- 1,5 л несолодкого квасу
- 500 г картоплі
- 150 г відвареного курячого філе
- 150 г вареної ковбаси
- 200 г редиски
- 300 г огірків
- 1 солодкий перець
- 200 г зеленої цибулі
- 100 г кропу
- петрушка за смаком
- сіль і перець за смаком
Приготування
Відвари картоплю в мундирах. Остуди, очисти, наріж кубиками.
Ковбасу, куряче філе, варені яйця, огірки наріж кубиками. Редис і перець наріж тонкою соломкою. Дрібно наріж зелень.
Змішай м’ясо, ковбасу та овочі в мисці.
Посоли, поперчи, виклади в тарілки.
Залий квасом, потім посип зеленню.
Подавай окрошку охолодженою.
Додати ситності може сметана, але тим, що худне її краще не використовувати.
Смачного!
Окрошка на кефірі
Окрошка, заправлена кефіром, чудово втамовує голод і спрагу. Вона виходить ніжною, з легкою кислинкою. Калорій в страві трохи, тому ти зможеш вживати її, не побоюючись за свою фігуру.
СКЛАДОВІ
- 500 г докторської ковбаси
- 5 огірків
- 500 г редиски
- 5 яєць
- 1 л кефіру
- 1,5 л сироватки
- 5 картоплин
- пучок зеленої цибулі, кінзи, кропу, петрушки
- 1,5 ст. л. гірчиці
- сметана за смаком
- сіль за смаком
Приготування
Наріж невеликими шматочками огірки і редиску.
Дрібно наріж цибулю і зелень.
Ковбасу, варені яйця і відварну картоплю наріж кубиками.
Змішай всі інгредієнти в каструлі.
Додай кефір і сироватку. Додай гірчицю, посоли, перемішай.
Дай постояти 10 хвилин, додай за смаком сметану і подавай до столу.
Як робити окрошку, щоб уникнути прикрих помилок, ми розповіли. У спеку тебе буде відмінна можливість неодноразово продегустувати всю гаму смаків окрошки – від класичної на квасі до ніжної і дієтичної на кефірі. Смачного!