Як правильно годувати дитину – здавалося б, питання просте, а інформації з цього приводу повно. Але водночас в кожній родині свої уявлення про ідеальний раціоні для малюка. Найчастіше ці уявлення пов’язані зі стереотипами, що йдуть із сімейних традицій або нав’язаних сучасним маркетингом. Розберемо основні помилки.
1. Суп
Багато хто вважає його обов’язковою частиною раціону, хоча це не так. Суп має мінімальну харчову цінність: містить мало мікроелементів (білків, жирів, вуглеводів), а вітаміни, мінерали та мікроелементи, які в ньому містяться, фактично руйнуються при готуванні. Тому корисніше з’їсти просто м’ясо з гарніром, а запити звичайною водою. Пити під час прийому їжі можна і нічого поганого або шкідливого в цьому немає.
2. Солодке
Діти просто обожнюють солодощі, як і дорослі. І багато батьків не бачать в солодощах нічого поганого. Але для дитини велика кількість цукру шкідлива для здоров’я і розвитку. Якщо не контролювати прийом солодкого це може привести до:
- розвитку інсулінорезистентності (стан, коли цукор в організмі практично не засвоюється), а згодом й до цукрового діабету другого типу;
- набору зайвої ваги;
- появі акне і погіршення стану шкіри в цілому;
- зниження працездатності, фізичної витривалості, сили;
- гормональних збоїв;
3. Сік
Батьки часто дають його своїм дітям на сніданок або збирають в школу. Всі пакетовані соки – це цукор. Корисного там практично нічого немає. У кращому випадку трошки фруктів, але більша частина вуглеводів буде складатися з цукру. В якості альтернативи можна вибрати напої на основі цукрозамінників – їх, навпаки, невиправдано вважають шкідливими.
4. Фрукти і сухофрукти
Багато їдять фрукти і не стежать за кількістю їх споживання. Вважається, що, наприклад, в бананах, яблуках і сухофруктах немає нічого шкідливого. Але в багатьох фруктах (особливо в манго, винограді, ананасах, абрикосах) міститься багато цукру, а в сухофруктах – ще більше. Якщо за цим не стежити і просто їх їсти, то можна отримати величезну порцію цукру за один прийом їжі, як наслідок – надмірна кількість вуглеводів і калорій за добу. Висновок такий – кількість споживаних фруктів і сухофруктів теж треба контролювати.
5. Мед
Практично весь мед зараз в магазинах абсолютно даремний. Бджіл не випускають до квітів, а замість цього годують цукром. В результаті отриманий мед – це лише перероблений цукор і ніякої користі в ньому немає.
6. Напівфабрикати
Як правило такі продукти складаються з поганих інгредієнтів і не несуть ніякої користі. Практично завжди краще зробити аналогічне блюдо дома, хоч і часу це займе більше.
7. Готова продукція
Про неї можна сказати практично все те ж саме, що і про напівфабрикати. У більшості випадків в них немає нічого корисного. Та й приготувати собі таке блюдо дешевше самому.
8. «Корисні сніданки», «сирки» та інша продукція «для дітей»
Якщо подивитися склад, то більшу частину вуглеводів становить цукор. Безумовно, ці продукти – не самі шкідливі, що можна запропонувати дитині, але і їх організм не скаже “спасибі” за таке харчування. Навіть написане “збагачений вітамінами, мінералами і т.д.” не відповідають дійсності. Доза вітамінів там настільки мала, що правильніше сказати, що їх там немає взагалі. Набагато більше корисного міститься в звичайній вівсянці, м’ясі і сирі.
А як правильно?
Правильне харчування потрібно будувати, не ґрунтуючись на звичній думці більшості, не дивлячись на яскраві маркетингові пропозиції. Воно повинно складатися з здорових продуктів, які ви готуєте дома самі, і слід постійно вносити різноманітність у ваше меню. Тоді навіть без підрахунку калорій, білків, жирів, вуглеводів ви зможете практично завжди отримувати всі необхідні макро- і мікроелементи.