Інгредієнти:
- вершкове масло – 200 г
- цукор – 200 г
- яйце – 4 шт.
- молоко – 100 мл
- борошно – 350 г
- сіль – 1 г
- розпушувач для тіста – 10 г
Додатково:
- курага – 70 г
- банан – 150 г
Приготування:
Вершкове масло потрібно заздалегідь дістати і дати йому постояти мінімум годину, щоб стало м’яким. Розтоплювати не можна! Додаємо в масло цукор і починаємо збивати (2-3 хвилини).
Потім до збитого масла з цукром додаємо по одному 4 яйця, перемішуючи не дуже довго після кожного.
Окремо просіюємо сухі інгредієнти: борошно, сіль та розпушувач. І ще раз перемішаємо для того, щоб розпушувач ретельно змішався і забезпечив рівномірний підйом пирога.
У збите масло з цукром та яйцями вливаємо молоко, можна замінити соком цитрусових або рідкою сметаною, йогуртом. Злегка розмішаємо без увімкнення міксера.
У 2-3 прийоми додамо сухі інгредієнти, щоб не переборщити із густотою тіста. Як тільки тісто почне накручуватися на віночки, то зупиняємось. У мене завжди йде рівно 350 г борошна.
Тісто не повинно бути дуже густим, інакше пиріг погано підніметься. Але й рідке тісто – погано, воно може осадити пиріг.
Залишається додати нарізану кубиками курагу та банан, беріть банан не перестиглий, щоб не розвалився в тісті. Акуратно перемішуємо. Можна ці додаткові продукти замінити на шоколад, родзинки, не надто соковиті яблука та інші добавки. А можна взагалі без них обійтися.
Перекладаємо тісто у форму, форму використовую 22 см у діаметрі. Розрівнюємо, постукаємо, щоб заповнити всі порожнечі всередині тіста.
Випікаємо до сухої дерев’яної палички на нагріванні низ+верх за температури 180 градусів, другий рівень знизу з 4х. Займає це близько 60 хвилин.
Пиріг кекс повинен охолонути трохи у формі, а потім на ґрати і можна пити чай.
Смачного!