Нове

ТОП-5 рецептів найсмачнішого гратену з картоплі

Любиш смачні запіканки та французьку кухню? Тоді тобі обов’язково треба спробувати гратен з картоплі. Процес приготування досить простий, але про деякі особливості все ж таки варто знати. Розповідаємо 10 найкращих перевірених рецептів!

1. Класичний рецепт картопляного гратену з сиром грюєр

У сирі грюєр дивовижно поєднуються солодкий та солоний смакові відтінки.

Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 2 зубчики часнику, 80 г сиру грюєр, пів склянки молока, 100 мл жирних вершків, 20 г вершкового масла, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: Картоплю наріж тонкими кружальцями. Змішай вершки, молоко, подрібнений часник, сіль та перець.

Змасти форму маслом і виклади картоплю. Залий молочно-вершковим соусом та накрий подвійним шаром фольги. Запікай гратен 40 хвилин у духовці за температури 160 градусів. Зніми фольгу, присип тертим сиром і готуй ще 10 хвилин при 200 градусах.

2. Гратен з картоплею та грибами

Можна готувати гратен з шампіньйонами, гливами або лісовими грибами.

Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 300 г грибів, 1 цибулина, 2 яйця, 3 зубчики часнику, 150 мл жирних вершків, 150 мл молока, 50 г вершкового масла, мелений мускатний горіх, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: Гриби, цибулю подрібни та обсмаж на вершковому маслі до готовності. Картопля наріж тонкими кружальцями. Окремо змішай вершки, молоко, подрібнений часник, сіль, спеції та злегка збиті яйця.

Змасти форму олією, виклади половину картоплі, потім шар смажених грибів і картоплю, що залишилася. Залий підготовленим соусом, накрий фольгою та запікай 50 хвилин при 180 градусах. Акуратно зніми фольгу та підрум’янь гратен ще 5-7 хвилин.

3. Картопляний гратен із помідорами

Якщо помідори очистити від шкірки, то вийде ще смачніше.

Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 200 г помідорів, 2 зубчики часнику, 80 г сиру грюєр, пів склянки жирних вершків, 150 мл молока, 20 г вершкового масла, мелений мускатний горіх, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: Наріж тонкими кружальцями помідори та картоплю. Змішай вершки, молоко, спеції, сіль та дрібно нарізаний часник.

Змасти форму олією, виклади картоплю та помідори, чергуючи шари. Залий підготовленою сумішшю, накрий подвійним шаром фольги та запікай 40 хвилин у духовці при 170 градусах. Зніми фольгу, присип тертим сиром і готуй ще 10 хвилин при 190 градусах.

4. Гратен з картоплею та куркою

Апетитний та ситний гратен на вечерю для всієї родини.

Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 300 г курячого філе, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 100 г сиру грюєр, 200 г жирних вершків, 150 мл бульйону, 50 г вершкового масла, паприка, мелений перець, сіль.

Приготування: Філе, цибулю наріж і обсмаж на маслі до готовності. Змішай вершки, бульйон, подрібнений часник, сіль та спеції. Картоплю наріж тонкими кружальцями.

Змасти форму олією, виклади шарами половину картоплі, заготовку з курки і накрий картоплею, що залишилася. Влий суміш з бульйону та вершків, накрий фольгою та запікай 1 годину в духовці при 160 градусах. Зніми фольгу, присип тертим сиром та запікай ще 10 хвилин при 190 градусах.

5. Картопляний гратен з грецьким йогуртом

Збитий йогурт із сиром перетворюються на чудову скоринку.

Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 2 зубчики часнику, 150 г твердого сиру, 250 мл грецького йогурту, пів склянки молока, пів склянки овочевого бульйону, 20 г вершкового масла, мелений мускатний горіх, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: Картоплю наріж тонкими кружальцями. Змішай бульйон, молоко, подрібнений часник, сіль та мелений перець.

Змасти форму олією, виклади картоплю та залий підготовленою сумішшю. Накрий фольгою та запікай гратен 40 хвилин при 180 градусах. Йогурт збий з мускатним горіхом і змішай з тертим сиром. Зніми фольгу, виклади збитий йогурт із сиром та запікай ще 20 хвилин.

Нове

Популярне