Нове

Той випадок, коли торт не потрібний: швидкий пиріг без терезів, все змішав і в духовку

Простий і швидкий рецепт з розряду змішав і в духовку! Кексове тісто, не дуже маслене, розсипчасте, повітряне м’яке. Наступного дня таку випічку на сметані можна їсти з таким самим задоволенням! А аромат… Доповнює м’який пиріг швидка шоколадна глазур на сметані та какао-порошку, яка в буквальному сенсі готується за кілька хвилин, глазур дає додаткову насолоду, але при цьому пиріг до чаю не виходить занадто нудотний, все як треба. Варто приготувати, щоб повністю зрозуміти, про що я вам пишу. Вдалої вам випічки та приємного чаювання!

Інгредієнти:

Тісто:

  • вершкове масло – 80 г
  • цукор – 200 г
  • яйце – 4 шт.
  • сметана 15% – 200 г
  • борошно – 260 г
  • розпушувач – 7 г
  • сіль – 1 щіпка
  • ванільний цукор – 10 г
  • мелений кардамон (за бажанням) – ¼ ч.л.

Шоколадна глазур:

  • цукор – 80 г
  • какао-порошок – 20 г
  • сметана 15% – 50 г
  • вершкове масло – 15 г

Розмір форми: 22 см
Температура випічки: 170-180 °C / 338-392 °F
Час випічки: 50-60 хвилин

Приготування:

У мисці для збивання змішуємо вершкове масло кімнатної температури, цукор та одне яйце, збиваємо трохи міксером, щоб жир змішався із цукром.

Далі по одному додамо ще 3 яйця, перемішуючи недовго, але швидко за допомогою міксера. Якщо у свіжості яєць не впевнені, то розбивайте кожне яйце в окремий посуд, а потім, переконавшись як яйця, додавайте в основне тісто.

Після введення яєць додаємо сметану, використовую густу сметану жирністю 15%, чим рідше сметана, тим рідше тісто, тому доведеться додати більше борошна і кекс вже не такий ніжний вийде на виході, але і мало борошна не можна, оскільки кекс може не пропікатися. Перемішаємо на малих обертах.

Борошно просіюємо окремо в миску, для ароматизації використовуємо ваніль (ванільний цукор) і трохи кардамону меленого для смаку за бажанням, також не забуваємо разом із борошном просіяти розпушувач та сіль. Розпушувач беру той, який на 500 г борошна, в пачці його 10 г і на 260 г борошна відміряла 7 г, якщо борошна більше, то розпушувач додається. Будьте уважні!

Борошно із сухими інгредієнтами перемішаємо ще після просіювання, для більш чіткого розподілу інгредієнтів. Додаємо сухі продукти частинами до кексового тіста.

Частину борошна залишаємо, щоб одразу не додати зайве, доводимо до густоти сметани, при цьому стежимо, щоб тісто не накручувалося на віночки, це відбуватиметься тоді, коли борошна більше, ніж потрібно.

Форми змащуємо шматочком вершкового масла, присипаємо борошном. Використовую форму 22 см у діаметрі, можна і 24 см, кекс буде повітряний такий самий, але нижче.

Вливаємо тісто у форму і можна випікати. У газовій духовці температура випічки 180 градусів, і якщо використовуєте не газову, а електричну духовку, то температура випічки 170 градусів.

Випікаємо кекс 50-60 хвилин до сухої палички в середині пирога. Кекс зверху лопається, тому що тісто не густе і зверху воно швидше схоплюється, ніж усередині. Так зазвичай виглядають кекси.

Поки пиріг остигає на решітці, зробимо швидку шоколадну глазур для додаткової насолоди. Змішаємо какао-порошок та цукор.

Слідом додаємо сметану, перемішуємо. У міру перемішування какао намокає, і консистенція із сухої перетворюється на в’язку суміш.

Ставимо глазур на маленьке нагрівання, активно помішуючи, доводимо до загусання і кипіння, в кінці для блиску додаємо шматочок вершкового масла. Перемішали та готово!

Охолоджений пиріг на сметані, а точніше кекс на сметані, покриваємо шоколадною ароматною глазур’ю і можна подавати. Не чекатимемо, коли вона застигне.

Кекс на сметані ніжний, не жирний по структурі, трохи розсипається і дуже смачний.

Раджу приготувати!

Нове

Популярне