Готую цей пиріг, коли немає часу на приготування тіста, але хочеться домашнього затишного пирога (ще коли несподівані гості)
Сьогодні
Дуже любимо ми цей пиріг, так легко готувати, нічого не потрібно вимішувати, все настільки просто та смачно, що такий яблучний пиріг не набридає ніколи. Його навіть без терезів приготувати можна.
Інгредієнти:
- Яблука: 1 кг
- Борошно: 1 стакан
- Манна крупа: 1 склянка
- Цукор: 1 склянка (можна менше)
- Сіль: 1/3 ч.л
- Вершкове масло: 80 г
- Молоко: 5 ст.л (якщо яблука дуже соковиті, можна не додавати)
- Розпушувач: 8 г
- Ванілін: щіпка
Приготування:
Спочатку готую суху суміш: з’єдную борошно, манну крупу, цукор, сіль, розпушувач, ванілін.
Яблука очищаю від шкіри та натираю на тертці. Вагу в інгредієнтах я вказала яблук зі шкірою, як купила у магазині. Занадто багато теж не потрібно.
Збираю пиріг у роз’ємній формі 22 см у діаметрі, але можна випікати в будь-якій, наприклад, у керамічній або скляній. Першим шаром насипаю сипучі інгредієнти та розрівнюю, щоб скрізь товщина була однаковою.
Потім шар натертих яблук намагайтеся відразу розподіляти, щоб не пошкодити нижній шар. Під час випікання яблука виділятимуть сік і просочуватимуть сухий шар, який від цього перетвориться на тісто.
Потім повторюю те саме, тобто два шари яблук і 3 шари сипких інгредієнтів, останній звичайно ж сипучі.
Холодне вершкове масло натираю на тертці і розкладаю поверх пирога, масло танутиме і просочуватиме пиріг, він набуде ніжного вершкового смаку і аромату.
Ще можна полити молоком або вершками, але зовсім небагато, щоб не вийшло занадто багато рідини, максимум 5 ст.л. Якщо яблука дуже соковиті, можна не поливати.
Випікаю у розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин, можна виймати, коли стане рум’яним.
Смачного!