Рецепти

Розмарин: користь і шкода для нашого здоров’я

Розмарин, в перекладі означає «свіжість моря» вже на протязі століть відомий не тільки як запашна пряність, але і як сильна лікарська рослина. Вічнозелені листочки чагарника були символом здоров’я і довголіття у древніх греків. Адже не дарма в наш час він стає все більш популярним, багато хто став вирощувати його дома в горщиках, а власники ділянок садять кущі на своїх грядках.

Розмарин – рослина, що вживається в їжу, з насиченим ароматом і гірким смаком. Своїм гірким смаком рослина розмарин зобов’язана розмариновій кислоті, розманолу і карнозолу. Гілочки розмарину використовують, як спецію, при приготуванні багатьох м’ясних, рибних, овочевих страв. Він не тільки надає їм пікантного смаку, але і насичує організм цінними речовинами.

Склад:

  • В9, А, С, Е, РР – вітаміни, які роблять розмарин корисним для організму.
  • Мінеральні речовини, а саме: натрій, калій, кальцій, залізо, а також магній, клітковина і різні ефірні масла – хімічний склад розмарину дивує.
  • Міристинова, каприлова, розмаринова, пальмітинова, корисна урсолова, лауринова і лінолева – таке розмаїття органічних ненасичених кислот в цій рослині.
  • Завдяки ізолейцину, фітостерину, фітонцидаму, треоніну, карнозолу, валіну, лізину, розманолу, дубильних компонентів, флавоноидам, зокрема апигенина і лутеоліна, розмарин можна назвати «живою аптекою».

У розмарині міститься: 5,5 грамів протеїну, 7,7 – ліпідів і 23 – вуглеводів. Калорійність 100 г сухого розмарину становить 330 ккал. Свіжі гілочки рослини мають калорійність – 130 ккал на 100 г. Добова норма споживання становить 1 ч.л. сухої подрібненої спеції або 1 пучок свіжих гілочок – близько 10 м

Вчені довели, що розмарин позитивно впливає на організм людини:

  • Нормалізує травний процес, допомагає при запорах, діареї, здутті живота, налагоджує моторику кишечника.
  • Протистоїть інфекційним і вірусним захворюванням.
  • Підвищення імунітету. Щоб збільшити витривалість організму, на допомогу приходять антиоксиданти, які допомагають підвищити імунітет. Цими антиоксидантами в повній мірі володіє розмарин.
  • Надає болезаспокійливу дію, допомагає в боротьбі з мігренню і в боротьбі зі змінами настрою.
  • Нормалізує систему кровообігу і склад крові.
  • Допомагає розщеплювати камені жовчного міхура.
  • Має седативну дію – поліпшує настрій, знімає симптоми стресу, дратівливість, тривожність.
  • Поліпшення пам’яті.
  • Знезаражує, освіжає подих, покращує здоров’я ротової порожнини.
  • Профілактика раку. Вчені вважають, що розмарин є потужним помічником при онкологічних захворюваннях.
  • Володіє антисептичними властивостями, бореться зі стафілококами і стрептококами.
  • Допомагає зняти м’язовий і суглобовий біль, спазми.
  • Володіє антиканцерогенними і антиоксидантними властивостями, нейтралізує окислення організму вільними радикалами.
  • Уповільнення процесу старіння шкіри. Розмарин благотворно впливає на шкіру, сповільнюючи її старіння і загоюючи рани. Наукові дослідження показали, що такий вплив став можливим через вміст в рослині захисного білка шаперона Hsp70, який сприяє зменшенню впливу вільних радикалів на шкірний покрив.
  • Нормалізує систему кровообігу і склад крові.
  • Серцева діяльність. Настій розмарину здатний збільшити серцеві скорочення і тонізувати організм людини. Тому цю ароматну травичку корисно вживати гіпотонікам. Розмарин називають ще серцевим ароматом.
  • Має сечогінні властивості, сприяє очищенню організму від токсинів.
  • Прискорює ріст волосся, усуває утворення лупи.
  • Часто використовується при лікуванні гінекологічних проблем. Завдяки йому жінки можуть налагодити менструальний цикл, а також позбутися від менструальних болів.
  • Допомагає підсилити потенцію і знизити ризик розвитку простатиту. На Сході ця спеція вважається афродизіаком.

Увага! Розмарин – це не медичний препарат. І перш ніж починати лікування, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Крім вагомої користі, властиві розмарину побічні дії і протипоказання:

  • гіпертонія – трава здатна ще більше підвищити тиск;
  • період вагітності – викликає тонус матки, може призвести до викидня;
  • захворювання печінки і нирок;
  • епілепсія – провокує судоми;
  • невротичні розлади. При неврозах лікарі радять виключати розмарин з меню, оскільки спеція бадьорить, і мозок знаходиться в стані активізації, що може привести до загострення невротичних станів;
  • дитячий вік до 7 років;
  • в разі алергії та індивідуальної непереносимості організмом рослини;
  • переїдання. Спеція відрізняється гостротою. Переїдання загрожує загостренням гастриту і може викликати в правому підребер’ї сильні болі. При виникненні такого дискомфорту лікарі рекомендують випити стакан звичайної води.

Розмарин з успіхом застосовується в кулінарії, косметології, медицині, побутової хімії. Однак не треба забувати, що дана спеція може завдати здоров’ю людини не тільки користь, але і досить відчутної шкоди, якщо не знати, при яких захворюваннях вона протипоказана.

Також читайте: ЯКІ СПЕЦІЇ ПРОДОВЖУЮТЬ ЖИТТЯ?

Останні новини

Колишня Остапчука розповіла про зміни в особистому житті

Христина Горняк, колишня дружина відомого українського ведучого Володимира Остапчука, поділилася несподіваними думками та роздумами про…

MELOVIN розповів про освідчення коханій

Український співак MELOVIN заінтригував своїх шанувальників несподіваним зізнанням, яке викликало чимало питань та припущень. 21…

Смачний грушевий торт з лимонним кремом

Грушевий торт з лимонним кремом — це ідеальний десерт для поціновувачів ніжної текстури та легких…

Смачне пряне імбирне печиво

Пряне імбирне печиво — це чудовий варіант для зимових свят, наповнений ароматами спецій і солодкого…

Смачний рецепт плову

Плов — це смачна та ситна страва, яка вразить своєю ароматністю і збалансованим смаком. Завдяки…

Наталка Денисенко різко висловилась, щодо зрадниці Галини Безрук

Українська акторка Наталка Денисенко відверто висловилася щодо тих колег, які зрадили Україну під час війни,…