Різне

Ром: що потрібно знати, історія, класифікація, як пити і вибрати

Ром – гастрономічний символ Куби. Острів Свободи трепетно ​​оберігає традиції виробництва напою. Компанії тримають рецепти в секреті, намагаються обмежити машинне виробництво, відмовляються від металевих кубів на користь дубових бочок. Ми розповімо Вам про види напою та навчимо його вибирати.

Види рому

Ром роблять з меляси – густого сиропу з цукрового очерету. До солодкої темно-бурої рідини додають дріжджі. Так починається бродіння. Після його завершення напій переганяють, а потім розливають по бочках. Далі виробники купажують або очищають ром і знижують його міцність до 34-40 ° за допомогою іонізованої води. Ці процеси формують аромат, смак і колір напою.

За колірною ознакою він ділиться на 3 види:

Світлий. Ром прозорого або сріблястого кольору з витримкою від 4 місяців. Після перегонки його розливають в металеві чани або дубові бочки, тому напій не має яскравого аромату. Відрізняється м’яким смаком і є основою класичних кубинських коктейлів: «Мохіто», «Дайкірі», «Піна колада». У чистому вигляді його пити не прийнято. Якщо світлий ром витримується в бочках, його фільтрують і очищають від домішок.

Золотий. Витримується в бочках з американського білого дуба не менше 3 років. За цей термін ром набуває бурштинового відтінку, легкого смаку карамелі і ледь вловимого пряного аромату. Він вживається в чистому вигляді з льодом або в складі коктейлів. Найпопулярніший напій на основі золотого кубинського рому – «Куба лібре».

Темний. Ром визріває в обвуглених дубових бочках від 4 до 15 років. За цей час він набуває темно-коричневого або чорного кольору. Це тягучий напій з глибоким карамельним смаком і легким ароматом димку і прянощів. Його п’ють чистим. Згідно з легендою, після чарки рому пірати з’їдали скибочку апельсина з корицею. Цей варіант закуски до сих пір поширений на острові. Коктейлі з темним ромом на Кубі робити не прийнято.

Туристи з Європи часто купують на Кубі ароматизований ром. Він буває фруктовим, шоколадним, кавовим, ванільним. Такий ром не витримують в бочках. Темний ром НЕ ароматизують, а золотий заведено покращувати тільки прянощами.

Як пити ром

За часів піратів ром пили з пляшок без будь-яких правил. Однак легенди свідчать, що солідні розбійники все ж закушували напій апельсинами. Сьогодні існує 4 способи випити ром за правилами алкогольного етикету.

В чистому вигляді. Якщо ром білий, його п’ють з чарок як аперитив з легкою закускою. Золотий або темний ром заведено подавати на дигестив у високих келихах з товстим дном. Його потрібно зігріти в руці і потягувати невеликими ковтками. Закушувати витриманий напій не прийнято. Класичне доповнення до кубинського рому – сигара і кава.

З льодом. Не надто популярний, але допустимий етикетом варіант. Цей спосіб вживання воліють поціновувачі м’якого алкоголю. Лід допомагає приглушити терпкий гіркий смак рому.

З соком або водою. Ром розбавляють безалкогольним напоєм в пропорції 1: 2. Вода допомагає згладити міцність напою. Сік же використовується для зміни присмаку. Експерти радять пити ром з цитрусовим, яблучним, вишневим або іншим соком з легкою кислинкою.

У складі коктейлів. Найпопулярніші коктейлі з ромом – «Куба лібре», «Мохіто», «Дайкірі», «Піна колада», «Май Тай». Улюбленим напоєм піратів був грог. Його варять на основі золотого рому.

Ви дізналися досить для того, щоб вибрати собі відповідний ром. Головне запам’ятати, що ідеального рецепта в даному випадку немає і все одно доведеться експериментувати. Але тепер ви підковані і не витратите багато грошей даремно, на підробки або просто розкручені бренди.

 

Останні новини

Якісний ремонт бутіку в Києві під ключ: з чого складається і в кого замовити

Створення затишної атмосфери в бутіку чи шоу-румі є важливим фактором успіху. Інтер'єр впливає на сприйняття…

“Мама” Вєрки Сердючки Білоконь поділилась кадрами з чоловіком

Українська акторка Інна Білоконь, відома за роллю "мами" Вєрки Сердючки, порадувала шанувальників рідкісним сімейним кадром.…

Анна Трінчер заспівала на концерті разом з ветераном війни

Українська співачка Анна Трінчер провела масштабний сольний концерт у Києві, під час якого створила незабутню…

Смачний лінивий оселедець під шубою

Лінивий оселедець під шубою — це оригінальна і швидка закуска з усіма улюбленими інгредієнтами. Такий…

Смачні домашні іриски

Домашні іриски — ніжний та ароматний десерт, який тане в роті. Зроблені з простих інгредієнтів,…

Смачне та легке суфле з гарбуза

Легке, повітряне суфле з гарбуза стане ніжним десертом, що порадує своїм м’яким смаком і приємним…