Шашлик можна приготувати в домашніх умовах. Ця страва, запечена в духовці, виходить такою ж смачною і соковитою, як на мангалі або грилі. Рецепт шашлику в банці дозволить навіть в холодну пору року мати на своєму столі ароматне східне блюдо.
Як приготувати смачний шашлик в банці
Шашлик можна готувати не тільки на розжареному вугіллі, а й в духовій шафі. Для того щоб він мав традиційний запах диму, можна використовувати спеціальний рідкий ароматизатор. Для цієї страви можна вибрати будь-яке м’ясо (свинину, яловичину, телятину або баранину), а також необхідно купити кілька дерев’яних шпаг і приготувати чисті трилітрові банки.
Продукти:
- м’ясо – 700 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- майонез – 100 г;
- сіль за смаком;
- соєвий соус – 50 г;
- чорний перець (мелений) – 10 г;
- сік лимона – 1 ч. л;
- паприка мелена – 1 ч. л.
Покрокове приготування:
М’ясо треба добре вимити і нарізати невеликими шматочками (трохи менше, ніж для традиційного шашлику).
Покласти його в глибоку каструлю, додати сік лимона, сіль, перець і майонез.
Добре перемішати, заправити соєвим соусом і засипати паприкою.
Ретельно перемішати.
Накрити кришкою. Залишити маринуватися на 2-3 години.
Цибулю очистити від шкірки, вимити і нарізати тонкими кільцями.
Після того як м’ясо добре замаринується, його треба нанизати на шпажки, чергуючи з кільцями цибулі. На 1 порцію – 3-4 шматки.
Взяти банку і встановити в неї всі шпажки в вертикальному положенні. Шийку щільно обмотати шматком фольги.
Поставити ємність з шашликом в холодну духовку і включити невеликий вогонь.
Поступово довести температуру духовки до + 180 ° С.
Після того як на дні банки почне закипати сік, що виділився з м’яса, треба засікти час і готувати страву не менше 1 години.
Шашлик повинен стати м’яким, а кільця цибулі напівпрозорими.
Вийняти ємність з духовки, дістати шпажки, зняти з них м’ясо і викласти на велике блюдо.
Шашлик в банці з кефірним маринадом
Продукти:
- свинина – 700 г;
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт .;
- кефір – 500 мл;
- чорний мелений перець – 10 г;
- червоний мелений перець – 5 г;
- лавровий лист – 2-3 шт .;
- сіль за смаком;
- рідкий дим – 1 ст. л.
Покрокове приготування:
Цибулю очистити від шкірки, вимити і нарізати тонкими кільцями.
Свинину добре вимити і нарізати шматками 5х5 см.
Укласти їх в каструлю, додати цибулю, лавровий лист, посолити, поперчити і добре перемішати.
Залити м’ясо кефіром і ще раз ретельно перемішати.
Накрити кришкою і залишити маринуватися мінімум на 12 годин.
Приготувати банки, на дно укласти мариновану цибулю і налити в кожну по 1 ст. л. рідкого диму.
М’ясо нанизати на шпажки і встановити їх в скляні ємності в вертикальному положенні (по 4-5 шт. У кожній). Закрити горло банок фольгою.
Поставити їх на деко і помістити в холодну духову шафу.
Після цього включити невеликий вогонь і закрити дверцята.
Поступово вогонь треба збільшувати, довівши температуру в камері до +200 ° С.
Після того як на дні ємностей утворюється сік, що виділився з м’яса, його необхідно готувати ще близько 1-1,5 години.
Після цього вимкнути вогонь і дати постояти банкам в духовий камері з закритими дверцятами ще мінімум 20 хвилин.
Після цього вийняти шашлики, покласти їх на блюдо і можна подавати на стіл.
Корисні поради
М’ясо треба нарізати невеликими шматками, щоб воно добре пропеклося в духовці. В іншому випадку продукти будуть готуватися набагато довше і можуть залишитися всередині сирими.
Банки з шашликами не можна ставити в гарячу камеру, а після того як вони приготуються, не слід відразу відкривати духовку, оскільки скло може лопнути під впливом температурних перепадів.