Не знаєте, як приготувати еклери в домашніх умовах? Кондитери вважають, що справжні французькі еклери повинні бути довжиною не більше 14 сантиметрів, однакові та рівні. Наповнюють їх зазвичай заварним кремом: ванільним, шоколадним або кавовим.
Поверхню готових тістечок традиційно глазурують розтопленим шоколадом, спеціальною помадкою або просто посипають цукровою пудрою.
Еклери: класичний рецепт із заварним кремом
Час приготування: 2 години
калорійність: 260 ккал на 100 г
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 1 склянка
- Яйця – 4 шт.
- Вода – 1 склянка
- Вершкове масло або маргарин – 80-100 г
- сіль
Для заварного крему:
- Молоко – 1 3/4 склянки
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 1 стакан
- Борошно – 2 ст. л.
- Вершкове масло – 2 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
У каструлю налити воду, покласти масло або маргарин, сіль, поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Коли вода з маслом закипить, зняти з вогню і поступово всипати просіяне борошно, інтенсивно розмішуючи тісто широкою дерев’яною лопаткою.
Знову поставити каструлю з тістом на слабкий вогонь і розтирати тісто до отримання гладкої блискучої маси (тісто має легко відставати від стінок і дна каструлі). Зняти каструлю з вогню і охолодити тісто. В охолоджене тісто по одному вбивають яйця, кожного разу розмішуючи до однорідної консистенції.
Готове тісто має бути однорідним, блискучим і досить густим, щоб не розпливалося на деку. На змащене маслом або застелене пергаментним папером деко за допомогою кондитерського мішка відсадити джгутики довжиною 5-6 см, і шириною 2-3 см. Еклери відсаджують на деко на відстані 3-5 см один від одного, оскільки тістечка в 2 рази збільшуються в об’ємі. Випікати еклери перші 15-20 хвилин потрібно при температурі 200 °С (еклери повинні збільшитися в об’ємі в 2 рази і зарум’янитися).
Потім температуру зменшити до 150ºС і досушувати тістечка ще 10-15 хвилин. До кінця випікання вимкнути духовку, відкрити дверцята і дати випеченим виробам злегка охолонути. Якщо еклери добре просушені, то вироби виходять порожніми всередині і не опадають.
Готові тістечка надрізати збоку і наповнити заварним кремом (можна наповнити тістечка кремом за допомогою кондитерського мішка).