Це справжнє лимонне божевілля! При цьому знадобиться мінімум інгредієнтів і лише ті, що завжди є на вашій кухні. Такий пиріг чудово освіжить у спеку з чашкою охолодженого зеленого чаю.
Інгредієнти:
Начинка:
Приготування:
У тепле молоко висипаємо 2 ст. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів. Перемішуємо вінчиком, накриваємо пакетом та залишаємо на 15 хвилин для активації дріжджів.
У чашу міксера або миску висипаємо 400 г борошна і натираємо туди на великій тертці 200 г холодного вершкового масла.
Щоб масло легше натиралося і не тануло в руках – постійно обсипаємо його борошном.
Тепер додаємо щіпку солі, 10 г ванільного цукру і перетираємо все в дрібну крихту.
Можна зробити це руками, а можна використовувати помічника)) Я встановлюю насадку гак і змішую всі інгредієнти разом на низьких обертах міксера буквально протягом хвилини.
Дріжджі активувалися, утворилася піниста шапочка. Розмішуємо їх і вливаємо в олію, а також розбиваємо 1 яйце. Замішуємо тісто.
Таке тісто підійде для будь-яких видів пирогів з різними начинками. Воно виходить несолодке, ніжне, приємне в роботі і зовсім не липне до рук.
Округлюємо тісто, кладемо в миску і даємо підійти протягом 30-40 хвилин у теплому місці.
Миску змащувати маслом не потрібно, тому що тісто досить маслянисте.
Для начинки 2 лимони (270 г) миємо, обсушуємо та нарізаємо на шматочки, при цьому шкірку не очищаємо! Видаляємо кісточки і відставляємо лимони поки що убік.
Лимонну начинку готуємо безпосередньо перед складання пирога, щоб лимони не дали зайвого соку.
Отже, тісто обминаємо та округляємо. Ділимо на 2 рівні частини, потім одну частину поділяємо ще на дві рівні частини. Отже, у нас виходить 3 шматки тіста – один трохи більше і два – менше. Більшу частину тіста розгортаємо в пласт трохи більше розміру вашої форми.
Стіл та тісто присипаємо борошном, щоб тісто не липло і ми його випадково не порвали. Діаметр моєї форми 28 см, тому я розкочую тісто приблизно 32 см.
Тепер тісто знову злегка підпилюємо борошном і накручуємо на качалку, але не туго! Кладемо тісто на дно форми і поправляємо бортики. Висота бортиків у мене 5 см.
І ось тільки після цього ми починаємо готувати лимонну начинку. Для цього лимони пропускаємо через м’ясорубку.
Лимони раджу брати з тонкою шкіркою, вони не гірчать. А якщо купили з гіркою шкіркою, то зріжте білу частину під цедрою, бо гірчить саме вона. Або залийте окропом лимони і залиште на 5 хвилин.
Далі до лимонів висипаємо 1 ст. манної крупи та 350 г цукру. Перемішуємо.
Викладаємо половину лимонної начинки на тісто, рівномірно її розподіляємо.
Розкочуємо першу меншу частину тіста і накриваємо начинку. Викладаємо другу частину начинки і також поступово її розподіляємо.
А тепер розкочуємо другу меншу частину тіста і робимо сіточку. Можна просто розкотити тісто і наколоти вилкою.
Акуратно переносимо на пиріг, розтягуємо сіточку та зайве тісто обрізаємо.
Ставимо випікатися в нагріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин, верх-низ, без конвекції.
Охолоджений пиріг посипаємо цукровою пудрою і подаємо.
Він ніжний, м’який, із приємною легкою кислинкою цитруса. Чудово зберігається навіть тиждень! Головне накрийте його пакетом або перекладіть у контейнер із кришкою.
Українська ведуча та акторка Даша Малахова відверто висловилася щодо мовного питання, яке, за її словами,…
Українська ведуча Маша Єфросиніна відверто розповіла про свого чоловіка Тимура Хромаєва, який нині служить у…
Салат «Принц» — ситна та ароматна страва з ніжною текстурою і виразним смаком, який досягається…
Соковиті та пікантні биті огірки — легка закуска з насиченим ароматом і цікавим смаком. Простий…
Люля-кебаб із курки — ароматна і соковита страва з приємною текстурою. Готується з доступних інгредієнтів…
Український співак Макс Барських презентував новий кліп на пісню "Я вже не ти". Ця відеоробота…