Рецепти

Пиріг, який освіжає у спеку: готуємо лимонний пиріг з мінімуму інгредієнтів

Це справжнє лимонне божевілля! При цьому знадобиться мінімум інгредієнтів і лише ті, що завжди є на вашій кухні. Такий пиріг чудово освіжить у спеку з чашкою охолодженого зеленого чаю.

Інгредієнти:

  • молоко – 150 мл
  • цукор – 2 ст.л.
  • сухі дріжджі – 1 ч.л.
  • борошно – 400 г
  • сіль – щіпка
  • ванільний цукор – 10 г
  • масло вершкове (холодне) – 200 г
  • яйце – 1 шт.

Начинка:

  • лимони – 2 шт. (270 г)
  • манна крупа – 1 ст.л.
  • цукор – 350 г

Приготування:

У тепле молоко висипаємо 2 ст. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів. Перемішуємо вінчиком, накриваємо пакетом та залишаємо на 15 хвилин для активації дріжджів.

У чашу міксера або миску висипаємо 400 г борошна і натираємо туди на великій тертці 200 г холодного вершкового масла.

Щоб масло легше натиралося і не тануло в руках – постійно обсипаємо його борошном.
Тепер додаємо щіпку солі, 10 г ванільного цукру і перетираємо все в дрібну крихту.

Можна зробити це руками, а можна використовувати помічника)) Я встановлюю насадку гак і змішую всі інгредієнти разом на низьких обертах міксера буквально протягом хвилини.

Дріжджі активувалися, утворилася піниста шапочка. Розмішуємо їх і вливаємо в олію, а також розбиваємо 1 яйце. Замішуємо тісто.

Таке тісто підійде для будь-яких видів пирогів з різними начинками. Воно виходить несолодке, ніжне, приємне в роботі і зовсім не липне до рук.

Округлюємо тісто, кладемо в миску і даємо підійти протягом 30-40 хвилин у теплому місці.

Миску змащувати маслом не потрібно, тому що тісто досить маслянисте.
Для начинки 2 лимони (270 г) миємо, обсушуємо та нарізаємо на шматочки, при цьому шкірку не очищаємо! Видаляємо кісточки і відставляємо лимони поки що убік.

Лимонну начинку готуємо безпосередньо перед складання пирога, щоб лимони не дали зайвого соку.

Отже, тісто обминаємо та округляємо. Ділимо на 2 рівні частини, потім одну частину поділяємо ще на дві рівні частини. Отже, у нас виходить 3 шматки тіста – один трохи  більше і два – менше. Більшу частину тіста розгортаємо в пласт трохи більше розміру вашої форми.

Стіл та тісто присипаємо борошном, щоб тісто не липло і ми його випадково не порвали. Діаметр моєї форми 28 см, тому я розкочую тісто приблизно 32 см.
Тепер тісто знову злегка підпилюємо борошном і накручуємо на качалку, але не туго! Кладемо тісто на дно форми і поправляємо бортики. Висота бортиків у мене 5 см.

І ось тільки після цього ми починаємо готувати лимонну начинку. Для цього лимони пропускаємо через м’ясорубку.

Лимони раджу брати з тонкою шкіркою, вони не гірчать. А якщо купили з гіркою шкіркою, то зріжте білу частину під цедрою, бо гірчить саме вона. Або залийте окропом лимони і залиште на 5 хвилин.

Далі до лимонів висипаємо 1 ст. манної крупи та 350 г цукру. Перемішуємо.

Викладаємо половину лимонної начинки на тісто, рівномірно її розподіляємо.

Розкочуємо першу меншу частину тіста і накриваємо начинку. Викладаємо другу частину начинки і також поступово її розподіляємо.

А тепер розкочуємо другу меншу частину тіста і робимо сіточку. Можна просто розкотити тісто і наколоти вилкою.

Акуратно переносимо на пиріг, розтягуємо сіточку та зайве тісто обрізаємо.

Ставимо випікатися в нагріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин, верх-низ, без конвекції.

Охолоджений пиріг посипаємо цукровою пудрою і подаємо.

Він ніжний, м’який, із приємною легкою кислинкою цитруса. Чудово зберігається навіть тиждень! Головне накрийте його пакетом або перекладіть у контейнер із кришкою.

Останні новини

Даша Малахова шокована неприємною ситуацією в київському кафе

Українська ведуча та акторка Даша Малахова відверто висловилася щодо мовного питання, яке, за її словами,…

Маша Єфросиніна розповіла про чоловіка, який служить у ЗСУ

Українська ведуча Маша Єфросиніна відверто розповіла про свого чоловіка Тимура Хромаєва, який нині служить у…

Смачний салат «Принц»

Салат «Принц» — ситна та ароматна страва з ніжною текстурою і виразним смаком, який досягається…

Смачні соковиті та пікантні биті огірки

Соковиті та пікантні биті огірки — легка закуска з насиченим ароматом і цікавим смаком. Простий…

Смачний люля-кебаб із курки

Люля-кебаб із курки — ароматна і соковита страва з приємною текстурою. Готується з доступних інгредієнтів…

Макс Барських здивував різдвяним настроєм своїх фанів

Український співак Макс Барських презентував новий кліп на пісню "Я вже не ти". Ця відеоробота…