Це справжнє лимонне божевілля! При цьому знадобиться мінімум інгредієнтів і лише ті, що завжди є на вашій кухні. Такий пиріг чудово освіжить у спеку з чашкою охолодженого зеленого чаю.
Інгредієнти:
- молоко – 150 мл
- цукор – 2 ст.л.
- сухі дріжджі – 1 ч.л.
- борошно – 400 г
- сіль – щіпка
- ванільний цукор – 10 г
- масло вершкове (холодне) – 200 г
- яйце – 1 шт.
Начинка:
- лимони – 2 шт. (270 г)
- манна крупа – 1 ст.л.
- цукор – 350 г
Приготування:
У тепле молоко висипаємо 2 ст. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів. Перемішуємо вінчиком, накриваємо пакетом та залишаємо на 15 хвилин для активації дріжджів.
У чашу міксера або миску висипаємо 400 г борошна і натираємо туди на великій тертці 200 г холодного вершкового масла.
Щоб масло легше натиралося і не тануло в руках – постійно обсипаємо його борошном.
Тепер додаємо щіпку солі, 10 г ванільного цукру і перетираємо все в дрібну крихту.
Можна зробити це руками, а можна використовувати помічника)) Я встановлюю насадку гак і змішую всі інгредієнти разом на низьких обертах міксера буквально протягом хвилини.
Дріжджі активувалися, утворилася піниста шапочка. Розмішуємо їх і вливаємо в олію, а також розбиваємо 1 яйце. Замішуємо тісто.
Таке тісто підійде для будь-яких видів пирогів з різними начинками. Воно виходить несолодке, ніжне, приємне в роботі і зовсім не липне до рук.
Округлюємо тісто, кладемо в миску і даємо підійти протягом 30-40 хвилин у теплому місці.
Миску змащувати маслом не потрібно, тому що тісто досить маслянисте.
Для начинки 2 лимони (270 г) миємо, обсушуємо та нарізаємо на шматочки, при цьому шкірку не очищаємо! Видаляємо кісточки і відставляємо лимони поки що убік.
Лимонну начинку готуємо безпосередньо перед складання пирога, щоб лимони не дали зайвого соку.
Отже, тісто обминаємо та округляємо. Ділимо на 2 рівні частини, потім одну частину поділяємо ще на дві рівні частини. Отже, у нас виходить 3 шматки тіста – один трохи більше і два – менше. Більшу частину тіста розгортаємо в пласт трохи більше розміру вашої форми.
Стіл та тісто присипаємо борошном, щоб тісто не липло і ми його випадково не порвали. Діаметр моєї форми 28 см, тому я розкочую тісто приблизно 32 см.
Тепер тісто знову злегка підпилюємо борошном і накручуємо на качалку, але не туго! Кладемо тісто на дно форми і поправляємо бортики. Висота бортиків у мене 5 см.
І ось тільки після цього ми починаємо готувати лимонну начинку. Для цього лимони пропускаємо через м’ясорубку.
Лимони раджу брати з тонкою шкіркою, вони не гірчать. А якщо купили з гіркою шкіркою, то зріжте білу частину під цедрою, бо гірчить саме вона. Або залийте окропом лимони і залиште на 5 хвилин.
Далі до лимонів висипаємо 1 ст. манної крупи та 350 г цукру. Перемішуємо.
Викладаємо половину лимонної начинки на тісто, рівномірно її розподіляємо.
Розкочуємо першу меншу частину тіста і накриваємо начинку. Викладаємо другу частину начинки і також поступово її розподіляємо.
А тепер розкочуємо другу меншу частину тіста і робимо сіточку. Можна просто розкотити тісто і наколоти вилкою.
Акуратно переносимо на пиріг, розтягуємо сіточку та зайве тісто обрізаємо.
Ставимо випікатися в нагріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин, верх-низ, без конвекції.
Охолоджений пиріг посипаємо цукровою пудрою і подаємо.
Він ніжний, м’який, із приємною легкою кислинкою цитруса. Чудово зберігається навіть тиждень! Головне накрийте його пакетом або перекладіть у контейнер із кришкою.