Нове

Пиріг “Соняшник” – не лише смачно, а й красиво: змінюємо начинку і завжди різний смак

Пиріг у духовці з апетитним виглядом та соковитою подвійною начинкою готуємо сьогодні з вами. Пиріг з сиром і шпинатом несолодкий, тому до цієї начинки можна додати ще сир, він буде доречним. Тісто для пирога швидке за рахунок додаткової кількості дріжджів, але завдяки покроковій технології замішування, ніякого зайвого смаку ви не відчуєте. Хочу звернути вашу увагу на те, що я мало використовую солі, за бажання тісто можна досолити та/або додати ще цукор. Начинка для пирога на ваш смак, але раджу повторити наш варіант!

Інгредієнти:

Інгредієнти для тесту:

  • дріжджі сухі – 10 г
  • цукор – 25 г
  • молоко тепле – 250 мл
  • яєчний жовток – 1 шт.
  • сіль – 9 г
  • масло вершкове – 80 г
  • борошно – 450 г

Начинка:

  • сир – 500 г
  • яєчний білок – 2 шт.
  • сіль
  • шпинат – 150-200 г
  • вершкове масло – 20 г

Додатково:

  • яєчний жовток – 1 шт.
  • молоко – 5 мл
  • кунжут – 1 ст.л.

Приготування:

Почнемо з активації дріжджів: у глибоку миску відміряємо 2 ст. л. з гіркого борошна із загальної кількості (близько 40 г), додаємо 10 г сухих дріжджів та 25 г цукру. Злегка перемішуємо, заливаючи сухі інгредієнти теплим, заздалегідь підігрітим до температури 36-38 градусів молоком. Залишаємо на 10-15 хвилин.

Тепер до активних дріжджів (вони повинні піднятися пінкою зверху) додамо яєчний жовток і сіль, знову перемішаємо.

Наступним етапом борошно, додаємо майже все за рецептом, залишаючи частину, щоб не переборщити з кількістю, буває таке, що борошно іншої щільності, будьте уважнішими.

Тісто стало густішим, але ще липким, тому саме час додавати м’яке, але не розтоплене  вершкове масло, додаючи його в тісто шматочками, чергуючи з борошном.

Вимісимо тісто ретельно, якщо борошно залишилося, краще не додавайте. Тісто буде м’яким і не липким – саме те! Не переживайте за дріжджі, вони не відчуватимуться, якщо тісто ретельно обім’яти після вистоювання, на яке піде всього 35 хвилин.

Залишимо в теплі тісто, займемося начинкою. Начинка може бути будь-яка: сир + сир + зелень, замість сиру можна використовувати слабосолену бринзу або розсільний сир, фету і так далі, якщо немає шпинату, виключіть, а якщо є, то дуже раджу додати.

А ми тим часом у м’який (але без сироватки) сир додаємо два яєчні білки, а також до смаку сіль. Ретельно розминаємо вилкою всі грудочки, перетворюючи на м’яку сирну масу. Якщо сир буде дуже рідкий, то начинка може не дати тісту пропікатися всередині, врахуйте при виборі начинки.

На шматочку вершкового масла тушкуємо пару хвилин свіжий шпинат, можна брати заморожений.

Змішаємо сир з яєчними білками зі шпинатом.

Тісто за 35 хвилин піднялося досить добре, обов’язково його обминаємо, щоб прибрати газ, що скупчився всередині, і накриємо ще на 10-15 хвилин мискою, щоб воно знову стало пластичним і не стягувалося.

Присипаючи тісто через 15 хвилин борошном, розкочуємо не дуже тонко (приблизно 30 см у діаметрі). Ось якраз і на цьому етапі важлива структура тіста, якщо вона занадто щільна, то складно буде повторити формування, яке описане нижче.

Викладаємо по центру начинку з сиру та шпинату, збираємо краї тіста до центру та зліпимо у середині ретельно.

Підсипаємо борошно, розкочуємо від центру до країв, якщо тісто рветься (ну, буває), просто зліпимо це місце і стягнемо тісто від краю в центр, не переживайте. Переносимо пиріг швом вниз на лист з пергаментом, ще трохи розкочуємо.

У центр встановимо щось кругле і розріжемо все тісто на пелюстки: спочатку на 4 частини, потім кожну четверту ще на 4.

Перекручуємо кожні дві пелюстки між собою, накриваємо пиріг з сиром і шпинатом на 20-30 хвилин, звертаємо увагу на температуру начинки та на температурі на кухні.

Змащуємо яєчним жовтком, змішаним з чайною ложкою молока і змащуємо поверхню пирога, включаючи не тільки тісто, а й начинку. Рясно посипаємо кунжутом.

Випікаємо пиріг у духовці при температурі 180 градусів близько 35 хвилин до рум’яної верхньої скоринки!

Смачного!

Нове

Популярне