Сьогодні готуватимемо пиріг «Краківський сирник» – незмінну класику сирної випічки. Ніжна начинка, пісочне тісто – це справжня знахідка для любителів чизкейків та пирогів із сиром.
Інгредієнти:
Пісочне тісто:
Начинка:
Глазур:
Приготування:
Почнемо приготування з піщаного тіста. У борошно натираємо холодне вершкове масло і руками перетираємо в дрібну крихту.
Тепер додаємо решту інгредієнтів – 50 г цукру, 0,5 ч.л. ваніліну, 8 г розпушувача та щіпку солі. Перемішуємо до однорідності, додаємо 2 жовтки, 50 г сметани і замішуємо тісто.
Я рекомендую класти у пісочне тісто саме жовтки, не яйця. Тісто буде м’якше, ніжніше, комфортніше розкочується і обов’язково додаємо жовтки після додавання масла до борошна.
Якщо бачите, що тісто виходить не таке еластичне, як потрібно, то влийте 1 ст. крижаної води.
Ще один важливий момент при приготуванні пісочного тіста його не можна довго вимішувати.
Як тільки воно зібралося в єдину грудку – тісто готове. Відрізаємо невеликий шматочок тіста і кладемо його в холодильник, загорну в пакет. А більшу частину тіста розгортаємо за розміром дна вашої форми.
Я роблю так: папір застилаю у форму, потім форму прибираю, а на папері залишаються вм’ятини від форми. Тепер ми бачимо межі і розкочуємо тісто, орієнтуючись на них.
Тісто розкочується легко, воно еластичне. Можна відщипнути його з одного боку та з’єднати з іншою частиною. Тісто розкочуємо без бортиків. Такий спосіб дуже простий, а виходить ідеально рівно. Ось тепер форму із тістом теж відправляємо в холодильник.
Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 20 хвилин. Тим часом займемося начинкою.
4 яйця поділяємо на жовтки та білки. Білки на якийсь час відставляємо убік.
До сиру (його потрібно 600 г) додаємо 100 г цукру, щіпку солі, 0,5 ч.л. ваніліну, 50 г кукурудзяного крохмалю, 4 жовтки і 50 г м’якого, але ще холодного вершкового масла. Пробиваємо все блендером до кремоподібної консистенції.
З родзинок зливаємо воду і просушуємо паперовими рушниками. Пересипаємо в миску, додаємо 1 ст. л. борошна та перемішуємо.
Таким чином родзинки не осядуть на дно і будуть рівномірно розподілятися в начинці.
Пересипаємо його в сирну масу та перемішуємо.
В іншій мисці збиваємо білки до стійких піків. Перекладаємо до начинки та акуратними, але впевненими рухами знизу вгору з’єднуємо білки з основною масою. Сирна начинка готова. Вона виходить легкою та повітряною.
Форму з тістом дістаємо з холодильника, часто проколюємо вилкою тісто і перекладаємо сирну начинку. Поступово її розрівнюємо та відставляємо убік.
Дістаємо з холодильника маленький шматочок тіста, який залишали, стіл підсипаємо борошном і розкочуємо в тонкий шар. Нарізаємо на смужки завширшки 1,5 см.
Щоб пиріг зверху виглядав цікавіше, я роблю це рифленим ножем.
Викладаємо смужки тіста на начинку сиру по діагоналі в один бік, потім – в іншу.
В принципі, красиво оформити пиріг можна по-різному, все залежить від вашої фантазії.
Відправляємо пиріг випікатися в нагріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин. Режим верх-низ без конвекції.
Поки пиріг у духовці – приготуємо заливку, просто змішавши цукрову пудру та сметану.
У класичному варіанті пирога для глазурі беруть цукрову пудру та лимонний сік. Мені зі сметаною подобається більше, так виходить смачніше та ніжніше.
У мене пиріг випікався 50 хвилин. Дістаємо його з духовки, даємо охолонути до теплого стану і поливаємо глазур’ю. Залишаємо пиріг на столі до повного остигання.
Потім нарізаємо на порційні шматочки і можна куштувати. Смак, аромат, ніжність Краківського сирника незрівнянна. Впевнена, що рецепт вам сподобається!
Створення затишної атмосфери в бутіку чи шоу-румі є важливим фактором успіху. Інтер'єр впливає на сприйняття…
Українська акторка Інна Білоконь, відома за роллю "мами" Вєрки Сердючки, порадувала шанувальників рідкісним сімейним кадром.…
Українська співачка Анна Трінчер провела масштабний сольний концерт у Києві, під час якого створила незабутню…
Лінивий оселедець під шубою — це оригінальна і швидка закуска з усіма улюбленими інгредієнтами. Такий…
Домашні іриски — ніжний та ароматний десерт, який тане в роті. Зроблені з простих інгредієнтів,…
Легке, повітряне суфле з гарбуза стане ніжним десертом, що порадує своїм м’яким смаком і приємним…