Сьогодні я до вас із рецептом прекрасних булочок, пишних, вершкових, ароматних. Простий рецепт із чудовим результатом! Такі булочки нікого не залишать байдужим)
Інгредієнти:
- 450 г борошна
- 100 мл молока
- 100 мл води
- 18 г пресованих дріжджів (або 6 г сухих)
- 4 жовтки
- 110 г вершкового масла
- 80 г цукру
- 1 ч. л. солі
- 2 ч. л. ванільного цукру
- + 20 г вершкового масла для змащування тіста
- + цукрова пудра
Приготування:
Вершкове масло потрібно розтопити та остудити. Молоко змішую із водою. У рідині розчиняю дріжджі.
Жовтки з’єдную з цукром і ванільним цукром. Збиваю міксером кілька хвилин, до світлої та пишної маси. Всипаю сіль і вливаю масло. Вливаю дріжджовий розчин. Всипаю борошно і замішую тісто.
Тісто виходить м’яким та липким.
Не поспішайте додавати муку. Вимішуємо його 5 хвилин. Тісто стане щільнішим, збереться в грудку і відставатиме від рук.
Вимішую до гладкості. Якщо на цьому етапі липке тісто, можна додати трохи борошна. Весь процес замішування займає 10…15 хвилин, тісто можна замісити і планетарному міксері.
Готове тісто м’яке, але не липке, пронизане повітрям.
Кладу в миску, накриваю та залишаю підніматися на 1,5 години.
Готове тісто обминаю і кладу в холодильник на 30 хвилин. Так зручніше формувати булочки.
Охолоджене тісто поділяю на 2 половини. Одну поки що повертаю в холодильник, другу розкочую в пласт завтовшки 5…7 мм приблизно 30*30. Змащу тонким шаром вершкового масла. Розрізаю на смужки завтовшки 3-3,5 см.
Кожну смужку згортаю в равлик. Кінець натягую та ховаю під низ. Так треба сформувати усі булочки.
Кладу їх на лист з пергаментом. Присипаю цукровою пудрою, накриваю та залишаю підніматися на 45-60 хвилин.
Духовку розігріваю до 190°С. Поміщаю до неї булочки. Випікаю 20…25 хвилин, до легкої рум’яності.
Даю їм остигнути 1…2 хвилини і щедро присипаю цукровою пудрою.
Булочки вийшли дуже м’які, невагомі, з хрумкою скоринкою і повітряні шаруваті всередині. Суцільна насолода розділяти їх на шматочки!
Смачного!