Кутя – обрядове православне блюдо. З’явилася вона в X столітті, коли Великий Князь Володимир прийняв християнство. Заморські священнослужителі передали традицію готувати її на Різдво.
Покроковий рецепт приготування святкової куті в мультиварці
Кутя в мультиварці з пшениці готується дуже швидко і просто. Кутя саме з пшениці вважається самим традиційним варіантом її готування і найбільш правильним.
В кутю, приготовану в мультиварці, додамо подрібнений волоський горіх, родзинки і мак. Три ці елементи також вважаються основними і класичними для створення будь-якої куті.
Готують кутю тільки в домашніх умовах і сьогодні це зробити дуже просто. Для того щоб приготувати кутю з пшениці в мультиварці, немає необхідності заздалегідь замочувати зерна.
Складові інградієнти:
- зерна пшениці – 210 г
- вода – 450 мл
- цукор – 190 г
- мак – 110 г
- ізюм – 120 г
- волоський горіх – 90 г
- мед бджолиний – 70 мл
Кроки приготування:
- Всю пшеницю ретельно промиваємо, злегка сушимо і висипаємо в чашу мультиварки. Туди ж заливаємо все вказану кількість холодної води.
- У режимі приготування каші варимо пшеницю протягом 30 хвилин до набрякання, періодично перевіряємо наявність води і при необхідності трохи доливаємо. В цей же час мак промиваємо в холодній воді, а потім заливаємо окропом на 20-30 хвилин, воду зливаємо і подрібнюємо зерна в блендері. Додаємо цукор разом з перемолотим маком в чашу мультиварки.
- Ізюм промиваємо і заливаємо окропом на 20 хвилин заздалегідь так само, як і мак. Очищаємо волоські горіхи від шкаралупи, подрібнюємо їх до пари родзинок, і додаємо обидва цих інгредієнта в чашу. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, вимикаємо мультиварку, закриваємо кришку і залишаємо блюдо настоюватися протягом 10 хвилин.
Готову страву сервіруємо, заливаємо рідким солодким медом і подаємо до столу. Кутя з пшениці з родзинками зварена в мультиварці готова.
Сочиво
Складові інградієнти:
- цільна пшениця без оболонок – 1 ст
- мак – 100 г
- волоські горіхи – 100 г
- мед – 1-3 ст. л
- цукор за смаком
Кроки приготування:
- Промити і замочити пшеницю з вечора у великій кількості води.
- З ранку зварити в’язку пшеничну кашу і розтерти мак для макового молочка. Щоб пшениця була м’якою, варять її протягом декількох годин на дуже повільному вогні.
- Змішати готову кашу, макове молоко, мед і наприкінці додати товчені волоські горіхи.
Сочиво має бути рідким, його традиційно подають в глиняних мисках і їдять ложкою.
Коливо
Складові інградієнти:
- ячка крупа – 2 ст.
- вода – 3 л
- молоко – 1 ст
- мед – 6-7 ст. л.
- варення – 2-5 ст. л.
- мак – 1 ст.
Кроки приготування:
- Промиту ячку відварити на помірному вогні, знімаючи піну.
- Як тільки крупа стане майже готовою, воду злити, кашу перекласти в інший посуд, додати молоко і варити, помішуючи, до готовності.
- Окремо розтерти розпарений мак, змішати його з медом і ячною кашею, і все разом прогріти на мінімальному вогні 5-7 хвилин, безперервно помішуючи.
- Вимкнути вогонь, каструлю щільно накрити кришкою і залишити на 10-15 хвилин.
При подачі на стіл полити коливо варенням. За звичаєм коливо їдять з великої загальної посудини – керамічної миски або макітри.
Рецепт класичної куті на Різдво
Складові інградієнти:
- пшенична крупа – 200 г
- волоський горіх – 50 г
- мак – 50 г
- мед – 30 г
- ізюм – 30 г
- курага – 4-6 шт
- цукор – 50-60 г
- ваніль
Кроки приготування:
- Залити мак окропом і залишити на ніч.
- Вранці змінити воду, додати цукор і варити протягом години.
- Коли мак охолоне, пропустити через м’ясорубку і змішати з пшеничною кашею, звареною на воді, родзинками, ваніллю, медом і товченими горіхами.
- Викласти на блюдо, прикрасити курагою.