Сьогодні готуватиму піцу на кефірі без дріжджів. Піца на тісті з кефіру виходить практично така ж, як і з використанням класичного дріжджового тіста.
Інгредієнти:
Для тіста:
- кефір – 1 склянка
- борошно – 2,5 склянки
- 1 яйце
- цукор – 1 ч.л.
- сіль – 1/2 ч.л.
- сода – 1/2 ч.л.
- олія – 3 ст.л.
Для томатного соусу:
- томати у власному соку – 5-6 шт.
- часник – 3-4 зубчики
- італійські трави – 1 ч.л.
- цукор – 1 ч.л.
- сіль – 1/2 ч.л.
- олія – 2 ст.л.
Для начинки:
- ковбаса, болгарський перець, цибуля, помідор, сир
Приготування:
Для тіста нам потрібно змішати усі інгредієнти, окрім борошна. Виливаємо 1 ст. кефіру в миску, додаємо туди пів ч. л. солі, пів ч. л. соди, 1 ч. л. цукру. Вбиваємо 1 яйце і додаємо 3 ст. л. рослинної олії.
Все перемішуємо, сюди починаємо просівати борошно десь 350 г, у будь-якому випадку додавайте його поступово невеликими порціями.
Головне не переборщите з борошном, інакше тісто для піци вийде жорстким і несмачним. Тісто має вийти ніжним та м’яким.
Присипаємо стіл борошном і викладаємо тісто на стіл. Продовжуємо вимішувати його руками і за необхідності якщо тісто липне до рук, додаємо ще трохи борошна.
Як тільки тісто перестає липнути до рук і столу – перекладаємо в миску, накриваємо плівкою та даємо постояти десь 30 хвилин.
Тим часом займуся томатним соусом для піци.
Як готувати соус:
Очищаємо від шкірки консервовані томати у власному соку та подрібнюємо блендером.
Часник дрібно нарізаємо, далі в каструлю або сотейник наливаємо олію, всипаємо туди 1 ч. л. італійських трав, щоб розкрився їх аромат та часник.
Трохи обсмажуємо, потім виливаємо наші збиті томати і тушкуємо на середньому вогні постійно помішуючи 5-10 хвилин, щоб вийшла зайва вода.
Також я додаю 1 ч. л. цукру та пів ч. л. солі. Насамкінець пробуйте соус на смак, якщо чогось не дістає, то додавайте.
Збираємо піцу:
Пройшло 30 хвилин, тепер можна працювати із тістом. На присипаний борошном стіл викладаємо тісто, воно добре тягнеться, м’яке – трохи обминаємо.
Якщо потрібно, додаємо трохи борошна, скочуємо в кулю та розрізаємо на 2 частини. Я формую з однієї частини кульку і розтягую її руками на столі або на вазі, у результаті у мене виходить коло.
Переносимо тісто на змащене олією деко і змащуємо тісто відступаючи від краю 1 сантиметр остиглим томатним соусом.
Далі починаємо викладати начинку – спочатку тертий сир, потім ковбасу, слідом помідори та цибулю, болгарський перець та завершальним шаром знову сир.
Відправляємо в наперед розігріту духовку до 280 градусів на п’ять хвилин.
Тісто на кефірі виходить пишним і м’яким, готується та пропікається у духовці дуже швидко.
І все наша піца на кефірі готова, розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу. У мене вийшло 2 піци діаметром десь 26-27 см.