Рецепти

Плетінка з двома різними начинками: тісто м’яке, волокнисте та повітряне

Сьогодні пропоную спекти здобну плетінку з двома різними начинками – з яблуками та корицею, а другу – з ягідним джемом. Плетінки виходять не тільки красивими, а й смачними, м’якими, з пористою та повітряною текстурою тіста.

Інгредієнти:

Дріжджове тісто:

  • молоко – 250 мл
  • дріжджі сухі – 6 г
  • цукор – 50 г
  • сіль – 1 ч.л.
  • яйце – 1 шт.
  • вершкове масло (розтоплене) – 80 г
  • борошно – 480 г

Начинка №1

  • цукор коричневий – 60 г
  • кориця мелена – 1 ч.л.
  • вершкове масло (м’яке) – 40 г
  • яблуко – 1 шт.
  • родзинки – 30 г

Начинка №2

  • джем – 120 г

Глазур:

  • цукрова пудра – 70 г
  • молоко – 2 ст.л.

Приготування:

Почнемо приготування з опари. У миску чи чашу міксера виливаємо 250 мл теплого молока, додаємо 6 г сухих дріжджів, 1 ст. цукру, а решту поки що відставляємо убік. Перемішуємо вінчиком до однорідності і додаємо кілька ложок борошна, яке беремо із загальної кількості. Знову перемішуємо вінчиком.

Не намагайтеся досягти ідеальної консистенції без грудочок. Якщо вони залишаться – нічого страшного.

Доводимо опару до консистенції рідкої сметани, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на 15 хвилин.

Потім осаджуємо опару і додаємо 1 ч.л. солі, цукор, що залишився, 1 яйце і 80 г розтопленого і повністю остиглого вершкового масла.

Встановлюємо чашу на міксер і за допомогою насадки гак починаємо замішувати тісто. Включаємо середню швидкість та перемішуємо всі інгредієнти до однорідності.

Тепер поступово додаємо борошно. У мене пішло 480 г, але вам може знадобитися трохи більше або менше. Кількість залежить і від якості борошна, і від розміру яйця. Орієнтуємось на консистенцію тіста.

Нехай краще тісто залишиться трохи липкуватим, ніж важким і забитим мукою.
Тісто перекладаємо на робочу поверхню і формуємо у кулю. Воно не повинно прилипати до пальців, але водночас має залишитися ніжним і м’яким.

Дно миски, де підходитиме тісто, змащуємо маслом, накриваємо тонким рушником і ставимо на підйом у тепле місце, без протягів.

У цей час змішуємо цукор з корицею (я взяла тростинний цукор – він надає випічці тонкий смак карамелі), і застелаємо лист пергаментним папером, роблячи по центру бортик.

На цей час тісто готове. Воно збільшилося у 2,5 рази. Тепер його обминаємо та перекладаємо на робочу поверхню. Поділяємо на 2 рівні частини. Одну кладемо під пакет, щоб тісто не завітрювалось, а з другого починаємо працювати.

Стіл і тісто підпилюємо борошном і розгортаємо у великий пласт розміром приблизно 30х40 см.

Тонко не розкочуємо, тісто має бути товщиною десь 4 мм.

Тепер пласт тіста змащуємо м’яким вершковим маслом, посипаємо цукром з корицею і злегка притискаємо рукою, щоб цукор приклеївся до олії. Поступово розкладаємо дрібні шматочки яблука і родзинки. Щільно скручуємо в рулет і защипуємо шов.

Тепер рулет розрізаємо центром, але з одного краю 3-4 см залишаємо нерозрізаною частиною. Розгортаємо начинкою вгору і плетемо косу.

Защипуємо край, підвертаємо його під низ рулету і так само чинимо з нерозрізаною частиною. Акуратно переносимо плетінку на лист, який заздалегідь підготували.

Другу плетінку робимо за таким самим принципом, тільки в начинку беремо густий джем. Сьогодні у мене джем із чорної малини. Тонким шаром розподіляємо джем по тісту та згортаємо в рулет.

Защипуємо шов, розрізаємо по центру і плетемо косу. Плетінка з джемом виглядає не так презентабельно, як з яблуками та корицею, але вона виходить дуже смачною і з’їдається швидше, ніж з яблуками.

Накриваємо заготовки пакетом та рушником і залишаємо в теплому місці на вистоювання на 20 хвилин.

Все можна відправляти в духовку. Наперед її розігріваємо до 180 градусів і випікаємо плетінки 35-40 хвилин.

Останні новини

Макс Барських здивував різдвяним настроєм своїх фанів

Український співак Макс Барських презентував новий кліп на пісню "Я вже не ти". Ця відеоробота…

Артур Логай поділився кадрами зі шрамами на руках

Український актор Артур Логай поділився відвертими спогадами про важкий період у своєму житті, який йому…

Смачний та швидкий квасолевий суп

Швидкий квасолевий суп — поживна й ароматна страва, яку можна приготувати всього за годину. Завдяки…

Смачні смажені креветки з ароматом часнику

Смажені креветки з ароматом часнику — це чудова страва для поціновувачів морепродуктів. Легкі в приготуванні,…

Смачні вареники з квашеною капустою

Вареники з квашеною капустою — це класична українська страва з яскравим кисло-солодким смаком, яка ідеально…

Зірка “Ліги сміху” Розовий розповів про проблеми зі здоров’ям

Український комік та зірка шоу "Ліга сміху" Віктор Розовий, який навесні цього року отримав важке…