Сьогодні пропоную спекти здобну плетінку з двома різними начинками – з яблуками та корицею, а другу – з ягідним джемом. Плетінки виходять не тільки красивими, а й смачними, м’якими, з пористою та повітряною текстурою тіста.
Інгредієнти:
Дріжджове тісто:
- молоко – 250 мл
- дріжджі сухі – 6 г
- цукор – 50 г
- сіль – 1 ч.л.
- яйце – 1 шт.
- вершкове масло (розтоплене) – 80 г
- борошно – 480 г
Начинка №1
- цукор коричневий – 60 г
- кориця мелена – 1 ч.л.
- вершкове масло (м’яке) – 40 г
- яблуко – 1 шт.
- родзинки – 30 г
Начинка №2
- джем – 120 г
Глазур:
- цукрова пудра – 70 г
- молоко – 2 ст.л.
Приготування:
Почнемо приготування з опари. У миску чи чашу міксера виливаємо 250 мл теплого молока, додаємо 6 г сухих дріжджів, 1 ст. цукру, а решту поки що відставляємо убік. Перемішуємо вінчиком до однорідності і додаємо кілька ложок борошна, яке беремо із загальної кількості. Знову перемішуємо вінчиком.
Не намагайтеся досягти ідеальної консистенції без грудочок. Якщо вони залишаться – нічого страшного.
Доводимо опару до консистенції рідкої сметани, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на 15 хвилин.
Потім осаджуємо опару і додаємо 1 ч.л. солі, цукор, що залишився, 1 яйце і 80 г розтопленого і повністю остиглого вершкового масла.
Встановлюємо чашу на міксер і за допомогою насадки гак починаємо замішувати тісто. Включаємо середню швидкість та перемішуємо всі інгредієнти до однорідності.
Тепер поступово додаємо борошно. У мене пішло 480 г, але вам може знадобитися трохи більше або менше. Кількість залежить і від якості борошна, і від розміру яйця. Орієнтуємось на консистенцію тіста.
Нехай краще тісто залишиться трохи липкуватим, ніж важким і забитим мукою.
Тісто перекладаємо на робочу поверхню і формуємо у кулю. Воно не повинно прилипати до пальців, але водночас має залишитися ніжним і м’яким.
Дно миски, де підходитиме тісто, змащуємо маслом, накриваємо тонким рушником і ставимо на підйом у тепле місце, без протягів.
У цей час змішуємо цукор з корицею (я взяла тростинний цукор – він надає випічці тонкий смак карамелі), і застелаємо лист пергаментним папером, роблячи по центру бортик.
На цей час тісто готове. Воно збільшилося у 2,5 рази. Тепер його обминаємо та перекладаємо на робочу поверхню. Поділяємо на 2 рівні частини. Одну кладемо під пакет, щоб тісто не завітрювалось, а з другого починаємо працювати.
Стіл і тісто підпилюємо борошном і розгортаємо у великий пласт розміром приблизно 30х40 см.
Тонко не розкочуємо, тісто має бути товщиною десь 4 мм.
Тепер пласт тіста змащуємо м’яким вершковим маслом, посипаємо цукром з корицею і злегка притискаємо рукою, щоб цукор приклеївся до олії. Поступово розкладаємо дрібні шматочки яблука і родзинки. Щільно скручуємо в рулет і защипуємо шов.
Тепер рулет розрізаємо центром, але з одного краю 3-4 см залишаємо нерозрізаною частиною. Розгортаємо начинкою вгору і плетемо косу.
Защипуємо край, підвертаємо його під низ рулету і так само чинимо з нерозрізаною частиною. Акуратно переносимо плетінку на лист, який заздалегідь підготували.
Другу плетінку робимо за таким самим принципом, тільки в начинку беремо густий джем. Сьогодні у мене джем із чорної малини. Тонким шаром розподіляємо джем по тісту та згортаємо в рулет.
Защипуємо шов, розрізаємо по центру і плетемо косу. Плетінка з джемом виглядає не так презентабельно, як з яблуками та корицею, але вона виходить дуже смачною і з’їдається швидше, ніж з яблуками.
Накриваємо заготовки пакетом та рушником і залишаємо в теплому місці на вистоювання на 20 хвилин.
Все можна відправляти в духовку. Наперед її розігріваємо до 180 градусів і випікаємо плетінки 35-40 хвилин.