Нове

Плетінка з двома різними начинками: тісто м’яке, волокнисте та повітряне

Сьогодні пропоную спекти здобну плетінку з двома різними начинками – з яблуками та корицею, а другу – з ягідним джемом. Плетінки виходять не тільки красивими, а й смачними, м’якими, з пористою та повітряною текстурою тіста.

Інгредієнти:

Дріжджове тісто:

  • молоко – 250 мл
  • дріжджі сухі – 6 г
  • цукор – 50 г
  • сіль – 1 ч.л.
  • яйце – 1 шт.
  • вершкове масло (розтоплене) – 80 г
  • борошно – 480 г

Начинка №1

  • цукор коричневий – 60 г
  • кориця мелена – 1 ч.л.
  • вершкове масло (м’яке) – 40 г
  • яблуко – 1 шт.
  • родзинки – 30 г

Начинка №2

  • джем – 120 г

Глазур:

  • цукрова пудра – 70 г
  • молоко – 2 ст.л.

Приготування:

Почнемо приготування з опари. У миску чи чашу міксера виливаємо 250 мл теплого молока, додаємо 6 г сухих дріжджів, 1 ст. цукру, а решту поки що відставляємо убік. Перемішуємо вінчиком до однорідності і додаємо кілька ложок борошна, яке беремо із загальної кількості. Знову перемішуємо вінчиком.

Не намагайтеся досягти ідеальної консистенції без грудочок. Якщо вони залишаться – нічого страшного.

Доводимо опару до консистенції рідкої сметани, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на 15 хвилин.

Потім осаджуємо опару і додаємо 1 ч.л. солі, цукор, що залишився, 1 яйце і 80 г розтопленого і повністю остиглого вершкового масла.

Встановлюємо чашу на міксер і за допомогою насадки гак починаємо замішувати тісто. Включаємо середню швидкість та перемішуємо всі інгредієнти до однорідності.

Тепер поступово додаємо борошно. У мене пішло 480 г, але вам може знадобитися трохи більше або менше. Кількість залежить і від якості борошна, і від розміру яйця. Орієнтуємось на консистенцію тіста.

Нехай краще тісто залишиться трохи липкуватим, ніж важким і забитим мукою.
Тісто перекладаємо на робочу поверхню і формуємо у кулю. Воно не повинно прилипати до пальців, але водночас має залишитися ніжним і м’яким.

Дно миски, де підходитиме тісто, змащуємо маслом, накриваємо тонким рушником і ставимо на підйом у тепле місце, без протягів.

У цей час змішуємо цукор з корицею (я взяла тростинний цукор – він надає випічці тонкий смак карамелі), і застелаємо лист пергаментним папером, роблячи по центру бортик.

На цей час тісто готове. Воно збільшилося у 2,5 рази. Тепер його обминаємо та перекладаємо на робочу поверхню. Поділяємо на 2 рівні частини. Одну кладемо під пакет, щоб тісто не завітрювалось, а з другого починаємо працювати.

Стіл і тісто підпилюємо борошном і розгортаємо у великий пласт розміром приблизно 30х40 см.

Тонко не розкочуємо, тісто має бути товщиною десь 4 мм.

Тепер пласт тіста змащуємо м’яким вершковим маслом, посипаємо цукром з корицею і злегка притискаємо рукою, щоб цукор приклеївся до олії. Поступово розкладаємо дрібні шматочки яблука і родзинки. Щільно скручуємо в рулет і защипуємо шов.

Тепер рулет розрізаємо центром, але з одного краю 3-4 см залишаємо нерозрізаною частиною. Розгортаємо начинкою вгору і плетемо косу.

Защипуємо край, підвертаємо його під низ рулету і так само чинимо з нерозрізаною частиною. Акуратно переносимо плетінку на лист, який заздалегідь підготували.

Другу плетінку робимо за таким самим принципом, тільки в начинку беремо густий джем. Сьогодні у мене джем із чорної малини. Тонким шаром розподіляємо джем по тісту та згортаємо в рулет.

Защипуємо шов, розрізаємо по центру і плетемо косу. Плетінка з джемом виглядає не так презентабельно, як з яблуками та корицею, але вона виходить дуже смачною і з’їдається швидше, ніж з яблуками.

Накриваємо заготовки пакетом та рушником і залишаємо в теплому місці на вистоювання на 20 хвилин.

Все можна відправляти в духовку. Наперед її розігріваємо до 180 градусів і випікаємо плетінки 35-40 хвилин.

Нове

Популярне