Рецепти

Пальчики оближеш: смачний сметанний пиріг

Рецепти простих пирогів повинні бути в записній книжечці кожної господині. І сьогодні ми приготуємо один з них. Пиріг виходить дуже ніжний, простий в приготуванні і з найдоступніших продуктів. А начинка підкорює своїм смаком абсолютно всіх!

Інгредієнти:

тісто:

  • жовтки – 3 шт.
  • цукор – 50 г
  • сіль – щіпка
  • вершкове масло – 125 г
  • ванілін – 1 г
  • розпушувач – 1 ч.л. (Без гірки)
  • борошно – 200 г

начинка:

  • сметана (15-20%) – 600 мл
  • білки – 3 шт.
  • цукор – 125 г
  • сіль – щіпка
  • крохмаль – 2 ст.л.
  • ванілін – 1 г

Приготування:

  • Отже, для приготування пирога 3 яйця поділяємо на жовтки і білки. У 200 г просіяного борошна всипаємо 1 ч.л. розпушувача (без гірки) і перемішуємо.
  • Для тіста беремо 125 г вершкового масла кімнатної температури, до нього додаємо дрібку солі, всипаємо 50 г цукру, 1 г ваніліну і міксером з’єднуємо все до однорідності. Зачищаємо стінки миски і коли все добре поєдналося починаємо додавати по одному жовтку, кожен раз добре поєднуючи їх з маслом.
  • Якщо будете використовувати маргарин, то в тісто щіпку солі додавати не потрібно.
  • Тепер від загальної кількості борошна відсипати 3 ст.л. (воно нам знадобиться трохи пізніше), а решту борошна разом з розпушувачем всипаємо в вершкову масу і за допомогою силіконової лопатки або ложки замішуємо тісто.
  • Борошно, яке залишилося, висипаємо на стіл. Викладаємо тісто і вимішуємо його руками до гладкого, однорідного стану.
  • З тіста формуємо брусочок, розрізаємо його навпіл і один шматочок тіста ділимо ще на 2 частини: одну загортаємо в пакет і кладемо в холодильник, а другу – залишаємо на столі і накриваємо пакетом.
  • Муки більше не підсипаємо, тісто має залишитися м’яким.
  • Далі беремо пергаментний папір, на нього ставимо форму і розрізаємо папір з 4-х сторін під кутом 45 градусів до дна форми.
  • Форму поки прибираємо, на папір присипаємо трохи борошна і розгортаємо пласт. Розмір тіста повинен відповідати розміру дна форми. Товщина тіста 2 мм.
  • З того тіста, яке відкладали в сторону, і воно лежало на столі робимо бортики, висотою 3 см. Тісто дуже добре ліпиться і склеюється один з одним.
  • Ну, а тепер приготуємо заливку. У миску вбиваємо 3 білка, додаємо дрібку солі і збиваємо їх міксером до появи легкої пінки. Потім частинами всипаємо цукор, кожен раз добре його поєднуючи з білковою масою. Далі – крохмаль (у мене кукурудзяний) і за бажанням ванілін.
  • Потім порціями додаємо сметану, жирністю 15-20%. Акуратними, але впевненими рухами знизу-вгору перемішуємо її в білкову масу.
  • У підсумку виходить дуже легка і повітряна начинка.
  • Беремо підготовлену форму і часто наколюємо тісто, щоб під час випікання воно не здувалося. Виливаємо заливку на тісто і лопаткою розрівнюємо поверхню.
  • Дістаємо тісто з холодильника і натираємо його на великій тертці. Робимо це швидко, щоб тісто не почало танути від теплоти ваших рук. І тепер за допомогою вилки розподіляємо терте тісто по всій поверхні майбутнього пирога.
  • Відправляємо пиріг випікатися в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.
  • Відкриваємо духовку і перевіряємо готовність пирога, натисканням пальця на центр. Він повинен бути м’яким, але при цьому тримати форму. Духовку вимикаємо і даємо охолонути пирогу при злегка відкритих дверцятах. Потім пиріг дістаємо з форми, перекладаємо на решітку і даємо охолонути вже повністю.
  • Розрізаємо на порційні шматочки.

Пиріг виходить дуже ніжний, повітряний і за смаком нагадує «Пломбір». У начинку за бажанням можна додати кокосову стружку, шоколадні крапельки, родзинки, цукати.

Смачного!

Також читайте: ТОРТ “ПЛОМБІР” БЕЗ ДУХОВКИ І ВИПІЧКИ

Останні новини

Сестра Софії Ротару розповіла про плани співачки, щодо концертів

Українська співачка Ауріка Ротару прокоментувала плани своєї сестри, легендарної артистки Софії Ротару, щодо можливого повернення…

MamaRika зізналась про проблеми з алкоголем у минулому

Українська співачка MamaRika відверто поділилася своїм складним досвідом зловживання алкоголем та його впливом на її…

Смачна буженина з індички

Буженина з індички — це чудова альтернатива традиційній свинині. Вона виходить ніжною, ароматною та корисною.…

Смачний та легкий десерт з кефіру та желатину

Цей легкий десерт з кефіру та желатину — чудовий вибір для тих, хто шукає прості…

Смачний молочний чай з корицею

Молочний чай з корицею — це ароматний і зігрівальний напій, ідеальний для прохолодних вечорів. Поєднання…

Колишня Остапчука розповіла про зміни в особистому житті

Христина Горняк, колишня дружина відомого українського ведучого Володимира Остапчука, поділилася несподіваними думками та роздумами про…