Рецепти простих пирогів повинні бути в записній книжечці кожної господині. І сьогодні ми приготуємо один з них. Пиріг виходить дуже ніжний, простий в приготуванні і з найдоступніших продуктів. А начинка підкорює своїм смаком абсолютно всіх!
Інгредієнти:
тісто:
- жовтки – 3 шт.
- цукор – 50 г
- сіль – щіпка
- вершкове масло – 125 г
- ванілін – 1 г
- розпушувач – 1 ч.л. (Без гірки)
- борошно – 200 г
начинка:
- сметана (15-20%) – 600 мл
- білки – 3 шт.
- цукор – 125 г
- сіль – щіпка
- крохмаль – 2 ст.л.
- ванілін – 1 г
Приготування:
- Отже, для приготування пирога 3 яйця поділяємо на жовтки і білки. У 200 г просіяного борошна всипаємо 1 ч.л. розпушувача (без гірки) і перемішуємо.
- Для тіста беремо 125 г вершкового масла кімнатної температури, до нього додаємо дрібку солі, всипаємо 50 г цукру, 1 г ваніліну і міксером з’єднуємо все до однорідності. Зачищаємо стінки миски і коли все добре поєдналося починаємо додавати по одному жовтку, кожен раз добре поєднуючи їх з маслом.
- Якщо будете використовувати маргарин, то в тісто щіпку солі додавати не потрібно.
- Тепер від загальної кількості борошна відсипати 3 ст.л. (воно нам знадобиться трохи пізніше), а решту борошна разом з розпушувачем всипаємо в вершкову масу і за допомогою силіконової лопатки або ложки замішуємо тісто.
- Борошно, яке залишилося, висипаємо на стіл. Викладаємо тісто і вимішуємо його руками до гладкого, однорідного стану.
- З тіста формуємо брусочок, розрізаємо його навпіл і один шматочок тіста ділимо ще на 2 частини: одну загортаємо в пакет і кладемо в холодильник, а другу – залишаємо на столі і накриваємо пакетом.
- Муки більше не підсипаємо, тісто має залишитися м’яким.
- Далі беремо пергаментний папір, на нього ставимо форму і розрізаємо папір з 4-х сторін під кутом 45 градусів до дна форми.
- Форму поки прибираємо, на папір присипаємо трохи борошна і розгортаємо пласт. Розмір тіста повинен відповідати розміру дна форми. Товщина тіста 2 мм.
- З того тіста, яке відкладали в сторону, і воно лежало на столі робимо бортики, висотою 3 см. Тісто дуже добре ліпиться і склеюється один з одним.
- Ну, а тепер приготуємо заливку. У миску вбиваємо 3 білка, додаємо дрібку солі і збиваємо їх міксером до появи легкої пінки. Потім частинами всипаємо цукор, кожен раз добре його поєднуючи з білковою масою. Далі – крохмаль (у мене кукурудзяний) і за бажанням ванілін.
- Потім порціями додаємо сметану, жирністю 15-20%. Акуратними, але впевненими рухами знизу-вгору перемішуємо її в білкову масу.
- У підсумку виходить дуже легка і повітряна начинка.
- Беремо підготовлену форму і часто наколюємо тісто, щоб під час випікання воно не здувалося. Виливаємо заливку на тісто і лопаткою розрівнюємо поверхню.
- Дістаємо тісто з холодильника і натираємо його на великій тертці. Робимо це швидко, щоб тісто не почало танути від теплоти ваших рук. І тепер за допомогою вилки розподіляємо терте тісто по всій поверхні майбутнього пирога.
- Відправляємо пиріг випікатися в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.
- Відкриваємо духовку і перевіряємо готовність пирога, натисканням пальця на центр. Він повинен бути м’яким, але при цьому тримати форму. Духовку вимикаємо і даємо охолонути пирогу при злегка відкритих дверцятах. Потім пиріг дістаємо з форми, перекладаємо на решітку і даємо охолонути вже повністю.
- Розрізаємо на порційні шматочки.
Пиріг виходить дуже ніжний, повітряний і за смаком нагадує «Пломбір». У начинку за бажанням можна додати кокосову стружку, шоколадні крапельки, родзинки, цукати.
Смачного!
Також читайте: ТОРТ “ПЛОМБІР” БЕЗ ДУХОВКИ І ВИПІЧКИ