Це незвичайне турецьке блюдо дійсно дуже схоже на українські голубці, проте в них зовсім немає капусти, та й начинка в них може бути досить різноманітною. Блюдо виходить не тільки цікавим, незвичним, але і дуже смачним.
Замість звичного капустяного листя візьмемо спеціальне тісто, чимось схоже на пельменне, але більш еластичне. Для його приготування візьмемо склянку води, додамо трохи солі, соду – 2/3 чайної ложки, просіяне борошно – 2 повних склянки і рослинну олію – 2 столові ложки. Замішуємо туге тісто і даємо йому відлежатися під плівкою (або в плівці) поки будемо готувати начинку.
Візьмемо подрібнене куряче філе, але можна взяти і будь-який фарш. В Туреччині це блюдо готують зазвичай з кус-кусом або білим рисом, однак не менш цікавий варіант виходить з гречкою. Також нам потрібно на 500 грамів фаршу і 80 – 100 грамів гречки одна велика цибулина, пару зубків часнику, подрібнена зелень петрушки або кінзи, і, звичайно, спеції.
Гречку попередньо промиваємо, заливаємо окропом, накриваємо щільно кришкою і розпарюємо (якщо хочеться приготувати страву з рисом, то його також розпарюємо і трохи проварюємо в мікрохвильовці). Підготовлену гречку змішуємо з фаршем, додаємо подрібнену цибулю і зелень, трохи солі, мелений перець, копчену мелену паприку, трохи кумина, подрібнений часник. Можна додати і мелений червоний перець, якщо хочеться зробити страву гострою.
Тісто розкатуємо, змащуючи його олією, в дуже тонкий пласт. Нарізаємо пласт на квадрати рівного розміру, стороною в 11 – 13 см. Розкладаємо в квадрати начинку і звертаємо голубці.
У глибоку сковороду наливаємо трохи олії, додаємо зубчик подрібненого часнику, трохи спецій і терту моркву – досить 1 або 2. Якщо хочеться, можна додати подрібнену цибулю і солодкий перець. Як тільки морква трохи обжариться, доливаємо приблизно 200 мл води (можна замінити томатним соком) і додаємо ложку вершкового масла. Даємо суміші прокипіти, після чого викладаємо в неї заготовки голубців.
Сковороду накриваємо кришкою, зменшуємо нагрів до середнього і тушкуємо приблизно 30 – 35 хвилин. Подаємо в гарячому вигляді разом з морквяною підливою, коржами або білим хлібом. Можна додатково подати соус або сметану.
Смачного!