Однозначно, це один із найсмачніших ситних пирогів! Смачне просте тісто та соковита начинка. Пиріг сподобається дорослим та дітям)
Інгредієнти:
Тісто:
- 240 г борошна
- 125 г сметани 20%
- 100 г вершкового масла
- 1/2 ч. л. солі
- щіпка цукру
- 1 ч. л. розпушувача
Начинка:
- 300 г фаршу (у мене яловичий)
- 200 г цибулі
- 1 зубчик часнику
- 200 г печериць
- сіль, перець, спеції
- 1 яйце
- 100 г сметани
- 80 г сиру
- + яйце для змащування пирога
Приготування:
Тісто:
У мисці з’єдную сметану, розтоплене вершкове масло, сіль та цукор. Добре розмішую.
Борошно змішую з розпушувачем. Просіюю в миску і замішую тісто.
Вимішувати довго не потрібно, просто зібрати тісто в грудку. Воно буде комкувате, неоднорідне. Забираю його в холодильник і готую начинку.
Начинка:
Фарш я взяла яловичий, але можна будь-який.
Цибулю дрібно подрібнюю, і на олії обсмажую до прозорості. Додаю дрібно порізаний часник.
І коли з’явиться аромат часнику, додаю фарш. Розбиваю грудочки.
Вливаю трохи води, накриваю кришкою та готую 15 хвилин на середній температурі. Іноді перемішую.
Печериці нарізаю невеликими шматочками. Додаю до фаршу. Накриваю кришкою та готую ще 10…15 хвилин.
Наприкінці додаю сіль (1/3…1/2 ч.л. без гірки) та будь-які спеції за смаком.
Спробуємо на смак. Фарш буде м’яким, смачним. Залишаю охолонути.
У теплий фарш підмішую сир (натерла на великій тертці, моцарелу можна нарізати кубиками).
Сметану змішую з яйцем і вливаю в начинку. Добре перемішую.
Нагадує начинку для пирога Кіш із заливкою. Вона буде соковитою, при цьому добре тримає форму, не розсипається.
Форма для випікання діаметром 22 см. Застелила її пергаментом.
Охолоджене тісто поділяю на 2 половини (верх і низ пирога).
Стіл присипаю борошном. Тісто обминаю, воно стане пластичнішим. Розкочую в пласт за розміром форми, щоб можна було зробити бортики.
Переношу у форму, зайве тісто обрізаю. Викладаю начинку та розрівнюю. Бортиками накриваю начинку.
Розкочую другу половину тіста і накриваю зверху. Зайве тісто обрізаю.
Верхнє тісто ховаю за нижнє, так у пирога не буде шва.
Пиріг розрівнюю по всій формі. Зверху змащую збитим яйцем. Роблю проколи виделкою або ножем для виходу пари.
Прикрашаю пиріг із обрізків тіста.
Випікати пиріг потрібно за 180 °С – 50…60 хвилин. Я печу на нижньому рівні у духовці.
Залишаю пиріг трохи охолонути, щоб начинка стабілізувалася.
Шалено смачний пиріг, з’їдається він зі швидкістю вітру))) Але якщо залишиться, зберігати потрібно в холодильнику. Наступного дня просто розігріти. Буде такий самий смачний.