Чудовий пиріг з вишнею та штрейзелем за мотивами німецької кухні. Він соковитий, ніжний і чудово підійде для літнього чаювання. У цьому пирозі ідеально поєднується ніжна та солодка основа на сирному тісті та приємна кислинка вишні. Ну, а штрейзель надає пирогу незвичайного вигляду.
Готується цей вишневий пиріг дуже просто. Важливо лише дотриматись деяких нюансів. Вишню для пирога звичайно краще брати свіжу, але взимку можна використовувати і заморожені ягоди.
У літній сезон вишні обов’язково скористайтеся цим нескладним рецептом домашнього пирога. Ваші рідні будуть у захваті!
Інгредієнти:
Основа для пирога:
- борошно-150 г
- сир – 100 г
- масло вершкове – 50 г
- цукор – 50 г
- яйця – 1 шт.
- ванільний цукор – 8 г
- розпушувач – 5 г
- сіль – щіпка
Штрейзель (крихта):
- борошно – 60 г
- масло вершкове – 40 г
- цукор – 40 г
Начинка:
- вишня (без кісточок) – 300 г
- цукор – 2 ст. л.
- крохмаль (кукурудзяний) – 1 ст. л.
Приготування:
Готуємо основу для пирога. У миску кладемо 50 г масла кімнатної температури. Сюди ж висипаємо 50 г цукру, щіпку солі та 8 г ванільного цукру. Все збиваємо міксером.
До збитого масла додаємо 100 г сиру та 1 яйце. Знову все збиваємо до однорідності.
В окремій мисці перемішуємо 150 г борошна та 5 г розпушувача для тіста.
Борошняну суміш вводимо в тісто в 3 підходи, щоразу перемішуючи до однорідності. Коли тісто стане густим, продовжуємо вимішувати його руками.
Готове тісто загортаємо в харчову плівку та прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
Тепер займемося начинкою. З вишень видаляємо кісточки. Я це роблю за допомогою великої англійської шпильки. Так кісточки легко видаляються і не розбризкується сік.
Вишню без кісточок перекладаємо в сито, щоб стік зайвий сік. Усього знадобиться 300 г вишень без кісточок.
Тепер робимо штрейзель для пирога. У миску кладемо 40 г вершкового масла кімнатної температури, насипаємо 40 г цукру та 60 г борошна. Усі інгредієнти перетираємо руками у крихту.
Тісто вже охололо. Перекладаємо його у форму. Дно форми потрібно застелити пергаментом, а боки змастити вершковим маслом та обсипати борошном.
Тісто рівномірно розподіляємо формою, роблячи невеликі бортики по краях. Перед випіканням тісто проколюємо вилкою.
Ставимо форму із тістом у розігріту духовку до 180 градусів. Випікаємо 15 хвилин.
Через 15 хвилин дістаємо тісто з духовки та продовжуємо готувати начинку.
Зайвий сік із вишні вже стік. Додаємо до вишні суміш із кукурудзяного крохмалю та цукру. Все перемішуємо.
Вишневу начинку викладаємо зверху на основу, що трохи остигнула, і розподіляємо рівномірно.
Пиріг ставимо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 35 хвилин. Режим духовки верх+низ.
Охолоджений пиріг виймаємо з форми і подаємо на стіл. Пиріг вийшов просто дивовижним на смак. У ньому гармонійно поєднується солодкий бісквіт, кислинка вишні та хрумкий штрейзель.
Смачного!