Рецепт пишних м’яких різдвяних пряників! Такі пряники можуть бути з глазур’ю та начинкою всередині) Простий рецепт, легко приготувати вдома!
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна
- 4 жовтки
- 2 білки
- 150 г цукру
- 1,5 ст. л. какао – порошку
- 100 г сметани 20%, кімнатної температури
- 1,5 ч.л. соди
- 1 ч. л. кориці (4 г)
- 1/2 ч. л. імбиру (2 г)
- 3/4 ч. л. кардамону (1 г)
- 1/3 ч. л. мускатного горіха (1 г)
- щіпка чорного перцю
- 125 г вершкового масла
- 200 г меду
- + начинка для пряників, за бажанням та смаком
Для глазурі:
- 100 – 200 г цукрової пудри
- гаряча вода
Приготування:
Пряничне тісто:
У борошно просіваю какао – порошок. Перемішую вінчиком.
Мед перекладаю в ковш, додаю спеції. Перемішую та доводжу до кипіння.
Додаю вершкове масло. Вимішую до однорідності і залишаю охолонути.
Білки збиваю до пишноти. Потроху всипаю цукор та збиваю до стійких піків.
*для тісту потрібно 2 білки і 4 жовтки, зайві 2 білки можна використовувати для змащування пряників перед випіканням або вже для іншого рецепту.
По одному підмішую жовтки на мінімальній швидкості.
У сметану кімнатної температури всипаю соду і добре розмішую. Сметана спіниться.
У суміш борошна з какао вливаю яєчну масу та сметану. Трохи перемішую. І додаю мед з олією та спеціями.
Перемішую до однорідності. Тісто вийде в’язке та липке.
Накриваю кришкою та прибираю в холодильник на добу. Якщо немає часу, тоді просто дочекайтеся, щоб тісто добре застигло.
Беру по невеликому шматочку тіста. Решту тіста поки повертаю в холодильник.
Обминаю, щоб тісто стало більш пластичним.
Стіл щедро присипаю борошном. Тісто розкочую в пласт, товщиною приблизно 7 мм. І вирізую вирубками.
Кладу на лист, покритий пергаментом, на відстані один від одного.
Є два варіанти покриття для пряників.
Перший варіант. Перед випіканням змастити білком. Білок збити вилкою.
Випікати пряники потрібно за 180 °С – 8…12 хвилин. Орієнтуйтесь на духовку.
Гарячі пряники дуже м’які. Блискучі.
Можна не змащувати пряники білком, тоді потім їх можна буде покрити глазур’ю.
А тепер про те, як зробити пряники із начинкою.
Потрібно взяти 2 вирубки однієї форми, але різного розміру, одна має бути трохи більшою. У мене серця та круглі.
Тісто для пряників з начинкою розкочую тонше, близько 4 мм.
На одну половинку кладу начинку: повидло, мармелад, марципан, можна консервовані ягоди з варення. Накриваю другою половинкою, трохи притискаю краї.
У результаті з усього тіста у мене вийшло 1 кг 200 г готових медових пряників.
Усередині пишні, пористі.
Другий варіант покриття для цих пряників – цукрова глазур.
Цукрова глазур:
У цукрову пудру вливаю гарячу воду, потроху.
* Якщо глазур вийшла занадто рідка, потрібно додати цукрову пудру, якщо густа – ще води.
Розмішую до однорідної маси.
Якщо глазур буде густішою, вона лягає товстим шаром і колір – насичено білий. Якщо рідка – шар тонший, коли висохне, теж буде красиво.
Пряники в глазурі залишаю на ніч.
Готові пряники можна до 2 тижнів зберігати у закритій коробці. Вони залишаються м’якими. Але якщо підсохли, покладіть до них шматочок яблука. Пряники вберуть вологу і знову стануть м’якими.
Смачного!