Нове

Медові пряники: пишні та м’які, їх можна зробити з начинкою та глазур’ю

Рецепт пишних м’яких різдвяних пряників! Такі пряники можуть бути з глазур’ю та начинкою всередині) Простий рецепт, легко приготувати вдома!

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна
  • 4 жовтки
  • 2 білки
  • 150 г цукру
  • 1,5 ст. л. какао – порошку
  • 100 г сметани 20%, кімнатної температури
  • 1,5 ч.л. соди
  • 1 ч. л. кориці (4 г)
  • 1/2 ч. л. імбиру (2 г)
  • 3/4 ч. л. кардамону (1 г)
  • 1/3 ч. л. мускатного горіха (1 г)
  • щіпка чорного перцю
  • 125 г вершкового масла
  • 200 г меду
  • + начинка для пряників, за бажанням та смаком

Для глазурі:

  • 100 – 200 г цукрової пудри
  • гаряча вода

Приготування:

Пряничне тісто:

У борошно просіваю какао – порошок. Перемішую вінчиком.

Мед перекладаю в ковш, додаю спеції. Перемішую та доводжу до кипіння.

Додаю вершкове масло. Вимішую до однорідності і залишаю охолонути.

Білки збиваю до пишноти. Потроху всипаю цукор та збиваю до стійких піків.

*для тісту потрібно 2 білки і 4 жовтки, зайві 2 білки можна використовувати для змащування пряників перед випіканням або вже для іншого рецепту.

По одному підмішую жовтки на мінімальній швидкості.

У сметану кімнатної температури всипаю соду і добре розмішую. Сметана спіниться.

У суміш борошна з какао вливаю яєчну масу та сметану. Трохи перемішую. І додаю мед з олією та спеціями.

Перемішую до однорідності. Тісто вийде в’язке та липке.

Накриваю кришкою та прибираю в холодильник на добу. Якщо немає часу, тоді просто дочекайтеся, щоб тісто добре застигло.

Беру по невеликому шматочку тіста. Решту тіста поки повертаю в холодильник.

Обминаю, щоб тісто стало більш пластичним.

Стіл щедро присипаю борошном. Тісто розкочую в пласт, товщиною приблизно 7 мм. І вирізую вирубками.

Кладу на лист, покритий пергаментом, на відстані один від одного.

Є два варіанти покриття для пряників.

Перший варіант. Перед випіканням змастити білком. Білок збити вилкою.

Випікати пряники потрібно за 180 °С – 8…12 хвилин. Орієнтуйтесь на духовку.

Гарячі пряники дуже м’які. Блискучі.

Можна не змащувати пряники білком, тоді потім їх можна буде покрити глазур’ю.

А тепер про те, як зробити пряники із начинкою.

Потрібно взяти 2 вирубки однієї форми, але різного розміру, одна має бути трохи більшою. У мене серця та круглі.

Тісто для пряників з начинкою розкочую тонше, близько 4 мм.

На одну половинку кладу начинку: повидло, мармелад, марципан, можна консервовані ягоди з варення. Накриваю другою половинкою, трохи притискаю краї.

У результаті з усього тіста у мене вийшло 1 кг 200 г готових медових пряників.

Усередині пишні, пористі.

Другий варіант покриття для цих пряників – цукрова глазур.

Цукрова глазур:

У цукрову пудру вливаю гарячу воду, потроху.

* Якщо глазур вийшла занадто рідка, потрібно додати цукрову пудру, якщо густа – ще води.

Розмішую до однорідної маси.

Якщо глазур буде густішою, вона лягає товстим шаром і колір – насичено білий. Якщо рідка – шар тонший, коли висохне, теж буде красиво.

Пряники в глазурі залишаю на ніч.

Готові пряники можна до 2 тижнів зберігати у закритій коробці. Вони залишаються м’якими. Але якщо підсохли, покладіть до них шматочок яблука. Пряники вберуть вологу і знову стануть м’якими.

Смачного!

Нове

Популярне