Щоб додати маннику родзинку, посипаю його сирною крихтою, яка готується дуже просто і швидко. Манник виходить пишний, в міру вологий, ароматний і неймовірно смачний. А сирна крихта робить його красивим і утворює зверху хрустку скоринку. Тісто замішується дуже легко. Є тонкощі у приготуванні, про них і розповім.
Інгредієнти:
Для тіста:
1 склянка манки
1 склянка борошна (вищий сорт)
1 склянка кефіру (2,5%)
1 неповна склянка цукру
80 г вершкового масла
2 шт. курячі яйця (великі)
1 ч. л. харчова сода
Для крихти:
100 г сиру
30 г вершкового масла
4 ст. л. борошна
2 ст. л. цукру
Приготування:
Манку висипаємо в кефір (об’єм склянки для виміру 250 мл). Кефір та яйця беремо прямо з холодильника (не нагріваємо).
Добре перемішуємо, накриваємо та залишаємо на столі на 30 хвилин.
Потім додаємо яйця, цукор і добре перемішуємо віночком. Цукор можна додати і повну склянку, але для мене тоді манник виходить дуже солодким, тому додаю неповну склянку.
Вливаємо тонким струмком розтоплене вершкове масло і ще раз перемішуємо. Тісто можна доповнити ваніліном.
Щоб пиріг вийшов пишним, додаємо соду в борошно і перемішуємо. Викладаємо борошно із содою партіями. Сода в пирозі не відчуватиметься.
І замішуємо віночком не дуже густе тісто. Залишаємо на столі.
У сир додаємо цукор, борошно та розм’якшене вершкове масло.
Перетираємо пальцями, виходить волога крихта.
Форму (діаметр 24 см) змащуємо вершковим маслом та посипаємо манкою. Виливаємо тісто.
Додаємо зверху сирну крихту і відправляємо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 30 хвилин.
При запіканні манник піднімається, зверху утворюється гарна хрумка скоринка. На готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.
Остуджуємо манник у формі та виймаємо.
Манник на кефірі виходить пористим, в міру вологим і солодким, пишним і неймовірно смачним. Готувати його можна з ягодами та фруктами.
Смачного!!!