Вийде не вийде, але хто не пробував спекти “Наполеон”? У когось вийшло, інші вибрали складний рецепт та зіпсували продукти (і настрій). Я теж не відразу знайшла відповідний варіант: і доступні інгредієнти, і технологія елементарна – надійно на всі сто! Скільки різних тортів вигадано, а коханим так і залишається “Наполеон”.
Інгредієнти:
- борошно – 225 г
- масло вершкове – 125 г
- вода крижана – 75 г
- яйце дрібне – 1 шт
- оцет столовий – 15 мл (1 стол. л)
- сіль – щіпка
Приготування:
Насипаємо борошно в миску, в неї натираємо на тертці вершкове масло (беремо заморожене з морозилки). Шматок масла обвалюємо в борошні, щоб не прилипало до тертки.
Руками перетираємо масло з борошном, щоб вийшла крихта.
У крижану воду (потримаємо попередньо в холоді) додаємо сіль, 9% оцет, розбиваємо яйце. Перемішуємо і виливаємо в масляно-борошняну крихту. Швидко замішуємо тісто та перекладаємо на стіл. Якщо занадто липке, посипаємо стіл борошном (трохи) і трохи вимішуємо.
Ділимо тісто на 6 однакових частин, скачуємо кульки – з них печем коржі.
З кожного шматочка тонко розкочуємо коло діаметром 20-21 см, розколюємо вилкою. Поки розкочуємо один корж, тримаємо решту кульок тіста в холодильнику.
Випікаємо до трохи золотистого кольору: приблизно 3-4 хвилини при температурі 200°. Коржі після духовки викладаємо на рівну поверхню, охолоджуємо. Діаметр коржів – 21 см.
КРЕМ у “Наполеоні” найпростіший – заварний:
Ретельно змішуємо цукор, яйце, борошно; вливаємо 1/4 частину молока, добре перемішуємо до однорідної консистенції.
Потім виливаємо решту молока і знову перемішуємо (без грудочок).
- цукор – 1 склянка
- яйце – 1 шт
- борошно – 2 стіл. ложки
- молоко – 1 склянка
Ставимо на середній вогонь і варимо, постійно помішуючи, до загусання. У гарячий крем кладемо шматочок вершкового масла (50-60 г). Крем остуджуємо, трохи збиваємо вінчиком, змащуємо коржі та кладемо один на одного.
Боки та верх торта теж покриваємо кремом і посипаємо крихтами.
Чекаємо, поки торт просочиться кремом (поставимо в холодильник на 3-4 години або на ніч). За цей час коржі ляжуть щільно і рівно, тортик набуде завершеного вигляду. Пригощаємось самі та пригощаємо інших!