Крім того, що саме людина їсть, на здоров’я впливає і те, з чого вона їсть. Покриття посуду, в якому ми готуємо і подаємо їжу, впливає на властивості їжі. Крім того, її зовнішній вигляд може збільшувати або знижувати апетит. Розбираємося, який посуд варто вибирати, щоб в організм не потрапляли шкідливі речовини (канцерогени, важкі метали, солі), а порції не перетворювалися в гігантські.
Покриття
Нержавіюча сталь для готування
Найбезпечнішим посудом для приготування їжі вважається з нержавіючої сталі. Це стійкий метал, який не вступає в хімічні реакції з кислотами, жирами, цукрами і лугами. У такому посуді продукти прогріваються рівномірно, тим самим зберігаючи максимум вітамінів і мікроелементів.
Також «нержавійка» зносостійка, подряпини на ній практично не з’являються, відповідно, небажані речовини не проникають в їжу. Нержавіючий посуд підходить для варіння, смаження і тушкування. Великий плюс – в ньому їжа практично не пригорає.
Глина і дерево для подачі
Подавати їжу варто в глиняному або дерев’яному посуді, оскільки вони мають масу переваг. Матеріали не виділяють токсичних сполук, добре тримають тепло, не окислюють їжу і зберігають корисні властивості їжі.
Колір
Колір посуду впливає на те, скільки ми їмо. Деякі відтінки можуть пробудити апетит, інші – придушити його. Їжа, подана на білій, червоній або жовтій тарілках, викличе більший апетит, а на чорній і темній – зменшить (блюдо буде виглядати менш привабливо).
Є й нейтральні кольори, наприклад, блакитний або салатовий – вони не посилять, але і не зменшать відчуття голоду.
Форма і розмір
Якщо ви купуєте посуд і хочете схуднути, варто віддавати перевагу маленьким розмірам. У такій тарілці навіть невелика кількість їжі буде здаватися достатьою. А у великій і об’ємна порція здасться маленькою.
Також читайте: ТОП-6 ПРОДУКТІВ ЯКІ ПІДІЙМАЮТЬ НАСТРІЙ