“Коса” – це дуже смачний варіант домашньої випічки у вигляді коси. Її плюс у тому, що в якості начинки можна брати все що завгодно. Я вирішила скуштувати шоколадну начинку. Вийшло дуже смачно, встояти неможливо – простіше здатися та з’їсти бабку з чаєм:)
Інгредієнти для тіста:
- Борошно 530 г
- Цукор 100 г
- Дріжджі сухі 10 г
- Вода 175 г
- Яйця 3 шт.
- Масло вершкове 150 г
- Сіль 3 г
- Ванільний екстракт 2 ч. л.
Приготування:
Сухі дріжджі заливаю теплою водою, добре перемішую та залишаю на 10 хвилин під рушником.
У чашу міксера засипаю борошно, сіль, цукор і перемішую. Додаю яйця, вливаю опару та починаю замішувати тісто міксером. Продовжуючи збивати, кілька етапів додаю м’яке вершкове масло. Вимішую тісто ще 10-15 хвилин, доки воно не стане еластичним.
Глибоку ємність змащую олією, перекладаю туди тісто і накриваю харчовою плівкою. Забираю в холодильник на 10-12 годин – тісто має збільшитися вдвічі, але бути м’яким і пружним.
Інгредієнти для начинки:
- Темний шоколад 180 г
- Масло вершкове 120 г
- Цукрова пудра 105 г
- Какао 42 г
- Мускатний горіх мелений щіпка
- Сіль щіпка
Приготування:
В окрему ємність відправляю темний шоколад, поламаний на невеликі шматочки, та вершкове масло. Розтоплюю все це в мікрохвильовій печі короткими імпульсами по 30 секунд. Щоразу добре перемішую.
Додаю цукрову пудру, какао, сіль, мускатний горіх та перемішую до однорідності.
Стіл присипаю борошном, викладаю тісто і поділяю його на дві рівні частини. Одну частину розкочую в прямокутний пласт товщиною 0,5 см. Викладаю на нього половину начинки і рівномірно розподіляю.
Завертаю в рулет і один край тіста змащую водою, щоб його було легше закріпити.
Розрізаю рулет уздовж навпіл і сплітаю косою шоколадним розрізом нагору. Перекладаю у форму, змащену олією, накриваю рушником і залишаю на 1–1,5 години на вистоювання. Відправляю випікатися на 30 хвилин при 180°С.
Інгредієнти для цукрового сиропу:
- Вода 80 г
- Цукор 80 г
У сотейнику змішую воду із цукром та ставлю на вогонь. Доводжу до кипіння та варю 2 хвилини.
Готовій косі даю трохи охолонути і витягаю з форми. Рясно змащую її цукровим сиропом – завдяки цьому вона сяятиме і не буде твердої скоринки.