Рецепти

Голубці по-закарпатськи – рецепт від домашніх кухарів

Голубці не розвалюються під час приготування, капуста виходить м’яка, а начинка – соковита та ароматна.

Інгредієнти:

  • капуста – 1 середній качан
  • фарш – 800 г
  • рис – 200 г
  • цибуля – 6 шт.
  • морква – 1 шт.
  • сіль за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком
  • томатна паста – 2 ст.л.
  • лавровий лист – 1-2 шт.
  • олія – ​​для смаження
  • вода

Приготування:

Капуста – це головний інгредієнт та головна проблема при приготуванні голубців. Саме її важко підготувати: вона жорстка, то рветься, розгортається, а щоб цього не сталося – її потрібно відварити. Вирізаємо качан, опускаємо качан капусти в гарячу воду і відварюємо її в злегка підсоленій воді.

Також у воду можна додати трохи оцту (буквально 1 ст.л.) і листя не рватиметься.
Як тільки верхнє листя стало м’яким – знімаємо їх. І так робимо з усім листям, по черзі знімаючи його з качана. Перекладаємо капустяне листя на тарілку, даємо охолонути і зрізаємо товсту прожилку по центру.

Далі готуємо начинку. 200 г рису відварюємо у підсоленій воді до напівготовності.

А ось цибулі у начинці має бути багато. 6 цибулин середнього розміру нарізаємо кубиком. Одну велику моркву натираємо на великій тертці.

У сковороду наливаємо олію, розігріваємо її і висипаємо цибулю, обсмажуємо 2-3 хвилини і висипаємо терту моркву. Перемішуємо, додаємо сіль та чорний мелений перець за смаком і смажимо до готовності овочів.

У 800 г фаршу додаємо рис, що охолонув, і обсмажені овочі. Перемішуємо до однорідності.

Кожен лист капусти або розрізаємо ножем навпіл або акуратно розриваємо. Таким чином голубці не будуть більшими і їх їсти набагато зручніше. Заготовки листя виходять розміром із долоню.

Тепер на край капустяного листа кладемо приблизно 1 ст.л. начинки, скручуємо в конус або так званий кульок (за аналогією, як робимо конус з паперу, щоб насипати в нього насіння). А потім капусту з широкого боку загортаємо всередину. Виходить невеликий, акуратний голубець.

Таким чином загортаємо всі інші голубці і складаємо в каструлю. Переходимо до приготування соусу: 2 ст. ложки томатної пасти розводимо водою до густоти рідкої сметани, додаємо на смак сіль, перемішуємо і додаємо отриманий соус до голубців.

Далі заливаємо голубці водою так, щоб вони всі зникли. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності кладемо 1-2 лаврові листи. Готові голубці знімаємо з вогню та даємо настоятися 15-20 хвилин.

Подаємо гарячими зі сметаною. Звичайно, голубці з’їдаються набагато швидше, ніж готуються, але іноді можна виділити час для такої ситної та шалено смачної страви!

Смачного!

Останні новини

Якісний ремонт бутіку в Києві під ключ: з чого складається і в кого замовити

Створення затишної атмосфери в бутіку чи шоу-румі є важливим фактором успіху. Інтер'єр впливає на сприйняття…

“Мама” Вєрки Сердючки Білоконь поділилась кадрами з чоловіком

Українська акторка Інна Білоконь, відома за роллю "мами" Вєрки Сердючки, порадувала шанувальників рідкісним сімейним кадром.…

Анна Трінчер заспівала на концерті разом з ветераном війни

Українська співачка Анна Трінчер провела масштабний сольний концерт у Києві, під час якого створила незабутню…

Смачний лінивий оселедець під шубою

Лінивий оселедець під шубою — це оригінальна і швидка закуска з усіма улюбленими інгредієнтами. Такий…

Смачні домашні іриски

Домашні іриски — ніжний та ароматний десерт, який тане в роті. Зроблені з простих інгредієнтів,…

Смачне та легке суфле з гарбуза

Легке, повітряне суфле з гарбуза стане ніжним десертом, що порадує своїм м’яким смаком і приємним…