Таке тісто довго не черствіє і випічка залишається м’якою і свіжою протягом декількох днів. Начинку можна міняти, особливо в сезон ягід та фруктів, і у вас буде щоразу новий смак. Готувати легко та просто!
Інгредієнти:
- Борошно – +/- 450 г
- Яйця (великі) – 2 шт.
- Цукор – 120 г
- Рослинна олія без запаху – 120 мл
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Розпушувач – 10 г
Для начинки:
- Чорниця (заморожена або свіжа) – 500 г
- Цукор – 50 г.
- Крохмаль кукурудзяний – 25 г (1 ст. л. з гіркою)
- Вода – 60 мл
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Форма 26х3 см.
Приготування:
Приготувати начинку. Кукурудзяний крохмаль з’єднати з водою, добре перемішати до однорідної маси без грудочок.
У сотейник помістити лохину, цукровий пісок, лимонний сік, на середньому вогні довести до кипіння. Потім додати розчинений крохмаль, постійно помішуючи, варити до загусання.
Зняти з вогню, перелити начинку в миску і остудити до кімнатної температури.
Приготувати пісочне тісто. У мисці для замішування тіста змішати віночком яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, олію.
В отриману масу додати борошно та розпушувач, замісити тісто. Загорнути тісто в плівку та прибрати в холодильник на 30 хвилин.
Розділити тісто на 2 частини, 1/3 та 2/3. Пергаментний папір для випічки вирізати трохи більше розміру форми (у мене форма діаметром 26 см). Підготовлений пергамент припилити борошном і більшу частину тіста розкотити в пласт завтовшки 3-4 мм.
Викласти тісто у форму разом із папером, сформувати бортики заввишки 2,5-3 см.
Зверху на тісто рівним шаром розподілити ягідну начинку. З тіста, що залишилося, скачати кульки вагою 10-15 грам, викласти кульки поверх начинки і трохи зверху кульки притиснути. Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин, до готовності. Пиріг має придбати трохи золотистий колір.
Готовому пирогу дати охолонути, присипати цукровою пудрою і подавати до столу. Смачного!