Рецепти

Домашні чебуреки з хрумким тістом та соковитою начинкою

Сьогодні готуємо чебуреки – золотисті, гарячі, з тонким, злегка шаруватим хрумким тістом та дуже соковитою начинкою.

Інгредієнти:
Тісто:

  • 1 ч. л. солі
  • 250 мл окропу
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • 500 г борошна

Начинка:

  • 400 г жирного м’ясного фаршу
  • 300-350 г цибулі
  • 40-50 г зелені
  • 1 ч. л. солі з верхом
  • 1 ч. л. без верху чорного меленого перцю
  • 1 ч. л. без верху цукру
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • 100-150 мл крижаної води

Додатково:

  • Рослинна олія для смаження

Приготування:

Спочатку приготуємо тісто.

У чашу міксера всипаємо 1 ч. л. солі, вливаємо 250 мл окропу, 2 ст.л. рослинної олії та перемішуємо, щоб сіль розчинилася.

Всипаємо 500 г просіяного пшеничного борошна.

Оскільки воно готується на окропі, його краще замішувати за допомогою хлібопічки або в планетарному міксері. Якщо міситимете руками – підготуйте дерев’яну ложку або лопаткою.

На низькій швидкості замішуємо тісто до поєднання всіх продуктів. На це йде 3-4 хвилини.

В результаті виходить досить щільне, круте, зовсім не липке тісто. Округлюємо його, складаємо у вигляді конверта, прибираємо в пакет і залишаємо на столі. Йому треба дати обов’язково відлежати хоча б годину, так воно стане більш еластичним.

Це тісто можна приготувати напередодні та зберігати у холодильнику, наступного дня чебуреки з нього будуть ще кращими.

Поки тісто відпочиває, приготуємо начинку. У мене 400 г фаршу – яловичина з куркою 50/50. Фарш використовуйте будь-який – яловичина, баранина, комбінований з яловичини зі свининою, головне, щоб м’ясо було по жирніше, тоді і чебуреки будуть соковитими.

Цибулі – в ідеалі має бути стільки ж, скільки і м’яса – це ще одна запорука соковитої начинки. У мене на 400 г фаршу – 350 г цибулі. Цибулю можна пропустити через м’ясорубку, подрібнити в блендері, натерти на тертці або дрібно порізати.

Крім того, я додаю зелень – у мене трохи кінзи та зелена цибуля, нарізаємо їх дрібніше. Зелень надає додатковий смак і, звичайно ж, аромат.

У начинку додаємо 1 ч. л. солі із верхом, 1 ч.л. врівень чорного меленого перцю, і 5 г цукру – він також надає м’ясному фаршу додаткового смаку і соковитості.

Туди ж вливаємо 1 ст.л. рослинної олії та крижану воду або бульйон, а краще лід, подрібнений у крихту – цей прийом дозволяє зробити чебуреки ще соковитішими. У мене в склянці 150 мл крижаної води.

Фарш добре вимішуємо та підливаємо воду, вона повинна повністю вбратися. На відміну від мантів та біляшів, де фарш кладеться гіркою, начинка для чебуреків набагато рідкіша, вона повинна розмазуватись по тісту тонким шаром. Незважаючи на те, що чебурек смажиться буквально лічені хвилини, м’ясо чудово встигає приготуватися.

Вода під впливом високої температури від розпеченої олії, перетворюється на пару, зсередини роздмухує чебурек і в цьому пару готується м’ясна начинка.

Підготовлений фарш накриваємо плівкою або пакетом і забираємо в холодильник хоча б на пів години. Начинку, як і тісто, теж можна приготувати напередодні і зберігати в холодильнику.

Залежно від розміру чебуреків цієї кількості продуктів вистачає для приготування 12 штук діаметром до 24 см, або 15 штук діаметром 18-20 см.

Ділимо тісто на 12 рівних шматочків вагою по 65 г.

Притискаємо поперек зрізу, утворюючи плюшку з тіста.

Обов’язково прибираємо їх у пакет, щоб не завітрилися і, дістаючи по одному, розкочуємо в дуже тонкий круглий коржик. Надлишки борошна струшуємо.

Викладаємо фарш та рівномірно розподіляємо, не доходячи до країв 1,5 см. Накриваємо другою половиною коржика і якомога сильніше притискаємо краї, щоб під час обсмажування сік не виходив.

Обережно обсмажуємо чебуреки у фритюрі, буквально по 1-2 хвилини з кожного боку.

Готові чебуреки викладаємо на паперовий рушник, щоб увібрати надлишки олії і відразу ж подаємо до столу.

Смачного!

Останні новини

Колишня Остапчука розповіла про зміни в особистому житті

Христина Горняк, колишня дружина відомого українського ведучого Володимира Остапчука, поділилася несподіваними думками та роздумами про…

MELOVIN розповів про освідчення коханій

Український співак MELOVIN заінтригував своїх шанувальників несподіваним зізнанням, яке викликало чимало питань та припущень. 21…

Смачний грушевий торт з лимонним кремом

Грушевий торт з лимонним кремом — це ідеальний десерт для поціновувачів ніжної текстури та легких…

Смачне пряне імбирне печиво

Пряне імбирне печиво — це чудовий варіант для зимових свят, наповнений ароматами спецій і солодкого…

Смачний рецепт плову

Плов — це смачна та ситна страва, яка вразить своєю ароматністю і збалансованим смаком. Завдяки…

Наталка Денисенко різко висловилась, щодо зрадниці Галини Безрук

Українська акторка Наталка Денисенко відверто висловилася щодо тих колег, які зрадили Україну під час війни,…