Рецепти

Дієта при пневмонії – список продуктів, які прискорять одужання

Пневмонія – це запалення легенів, процес при якому уражаються альвеоли і є порушення дихання. Лікування залежить від етіології, можуть використовуватися антибіотики або противірусні, але часто забувають про дотримання дієти. Адже саме правильно підібране харчування допоможе швидше позбутися від хвороби і відновити сили організму.

Продукти повинні бути підібрані так, щоб була висока енергетична цінність і калорійність, але водночас легко засвоювані. Завдання дієти – насичувати вітамінами, підвищити рівень гемоглобіну і зміцнити імунітет.

Особливості дієти

Добова норма калорій для дорослої людини близько 3000-3500, основна їжа – білкова. Харчування має бути дробовим, 5-6 разів на день, а порції невеликі.

Залежно від ступеня тяжкості захворювання апетит може бути ослаблений або взагалі бути відсутнім. У таких випадках не потрібно змушувати пацієнта їсти, а пропонувати їжу, коли він попросить.

Їжа повинна бути термічно оброблена, на пару або зварена. Подавати потрібно в теплому вигляді. Рекомендується обмежити споживання солі.

Якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом, деякі продукти і страви повинні бути виключені.

Корисні продукти:

  • М’ясо нежирних сортів, наприклад, індичка, кролик, телятина, курка;
  • морська риба;
  • кисломолочні продукти, сир, йогурт;
  • макарони і різні крупи;
  • яйця;
  • овочі та фрукти.
  • готуйте каші, супи і гарніри, салати, рагу.

Заборонені продукти:

  • Продукти з високим вмістом вуглеводів: солодощі, бісквіти, кондитерські вироби;
  • кава;
  • Алкоголь;
  • Спеції і прянощі;
  • Консервовані та мариновані продукти;
  • Копченості, ковбаси, сосиски;
  • Перлова, кукурудзяна крупи, бобові.

Приймання рідини

Достатня кількість води чи чаю – основна частина лікування. Якщо хворий відмовляється від їжі, то потрібно контролювати, щоб було багато пиття. Приблизно 30 мл рідини на кілограм ваги повинен випивати хворий, це без урахування супів і бульйонів.

Пити краще всього воду. Якщо не подобатися, то можна також вживати ягідні компоти і морси, трав’яні чаї з липи або ромашки, узвар. Дуже корисним буде відвар з шипшини – в ньому багато вітаміну С.

Як харчуватися в період одужання?

Якщо пацієнт вже йде на поправку, можна поступово розширювати своє харчування, додаючи такі продукти, як тверді сорти сирів, капуста, зелень, солодощі, фруктові соки. Включайте в раціон жирні продукти, багаті вітамінами А, Е: жирні сорти риби, вершкове масло.

Також читайте: 4 ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗНИЖУЮТЬ ІМУНІТЕТ. УНИКАЙТЕ ЇХ НА КАРАНТИНІ

Сподобалася стаття, ставте лайк і підписуйтесь на нашу групу у фейсбук. Попереду вас чекає багато цікавої і корисної інформації для краси і здоров’я.

Останні новини

Колишня Остапчука розповіла про зміни в особистому житті

Христина Горняк, колишня дружина відомого українського ведучого Володимира Остапчука, поділилася несподіваними думками та роздумами про…

MELOVIN розповів про освідчення коханій

Український співак MELOVIN заінтригував своїх шанувальників несподіваним зізнанням, яке викликало чимало питань та припущень. 21…

Смачний грушевий торт з лимонним кремом

Грушевий торт з лимонним кремом — це ідеальний десерт для поціновувачів ніжної текстури та легких…

Смачне пряне імбирне печиво

Пряне імбирне печиво — це чудовий варіант для зимових свят, наповнений ароматами спецій і солодкого…

Смачний рецепт плову

Плов — це смачна та ситна страва, яка вразить своєю ароматністю і збалансованим смаком. Завдяки…

Наталка Денисенко різко висловилась, щодо зрадниці Галини Безрук

Українська акторка Наталка Денисенко відверто висловилася щодо тих колег, які зрадили Україну під час війни,…