Пневмонія – це запалення легенів, процес при якому уражаються альвеоли і є порушення дихання. Лікування залежить від етіології, можуть використовуватися антибіотики або противірусні, але часто забувають про дотримання дієти. Адже саме правильно підібране харчування допоможе швидше позбутися від хвороби і відновити сили організму.
Продукти повинні бути підібрані так, щоб була висока енергетична цінність і калорійність, але водночас легко засвоювані. Завдання дієти – насичувати вітамінами, підвищити рівень гемоглобіну і зміцнити імунітет.
Особливості дієти
Добова норма калорій для дорослої людини близько 3000-3500, основна їжа – білкова. Харчування має бути дробовим, 5-6 разів на день, а порції невеликі.
Залежно від ступеня тяжкості захворювання апетит може бути ослаблений або взагалі бути відсутнім. У таких випадках не потрібно змушувати пацієнта їсти, а пропонувати їжу, коли він попросить.
Їжа повинна бути термічно оброблена, на пару або зварена. Подавати потрібно в теплому вигляді. Рекомендується обмежити споживання солі.
Якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом, деякі продукти і страви повинні бути виключені.
Корисні продукти:
- М’ясо нежирних сортів, наприклад, індичка, кролик, телятина, курка;
- морська риба;
- кисломолочні продукти, сир, йогурт;
- макарони і різні крупи;
- яйця;
- овочі та фрукти.
- готуйте каші, супи і гарніри, салати, рагу.
Заборонені продукти:
- Продукти з високим вмістом вуглеводів: солодощі, бісквіти, кондитерські вироби;
- кава;
- Алкоголь;
- Спеції і прянощі;
- Консервовані та мариновані продукти;
- Копченості, ковбаси, сосиски;
- Перлова, кукурудзяна крупи, бобові.
Приймання рідини
Достатня кількість води чи чаю – основна частина лікування. Якщо хворий відмовляється від їжі, то потрібно контролювати, щоб було багато пиття. Приблизно 30 мл рідини на кілограм ваги повинен випивати хворий, це без урахування супів і бульйонів.
Пити краще всього воду. Якщо не подобатися, то можна також вживати ягідні компоти і морси, трав’яні чаї з липи або ромашки, узвар. Дуже корисним буде відвар з шипшини – в ньому багато вітаміну С.
Як харчуватися в період одужання?
Якщо пацієнт вже йде на поправку, можна поступово розширювати своє харчування, додаючи такі продукти, як тверді сорти сирів, капуста, зелень, солодощі, фруктові соки. Включайте в раціон жирні продукти, багаті вітамінами А, Е: жирні сорти риби, вершкове масло.
Також читайте: 4 ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗНИЖУЮТЬ ІМУНІТЕТ. УНИКАЙТЕ ЇХ НА КАРАНТИНІ
Сподобалася стаття, ставте лайк і підписуйтесь на нашу групу у фейсбук. Попереду вас чекає багато цікавої і корисної інформації для краси і здоров’я.