Нове

Дієта при пневмонії – список продуктів, які прискорять одужання

Пневмонія – це запалення легенів, процес при якому уражаються альвеоли і є порушення дихання. Лікування залежить від етіології, можуть використовуватися антибіотики або противірусні, але часто забувають про дотримання дієти. Адже саме правильно підібране харчування допоможе швидше позбутися від хвороби і відновити сили організму.

Продукти повинні бути підібрані так, щоб була висока енергетична цінність і калорійність, але водночас легко засвоювані. Завдання дієти – насичувати вітамінами, підвищити рівень гемоглобіну і зміцнити імунітет.

Особливості дієти

Добова норма калорій для дорослої людини близько 3000-3500, основна їжа – білкова. Харчування має бути дробовим, 5-6 разів на день, а порції невеликі.

Залежно від ступеня тяжкості захворювання апетит може бути ослаблений або взагалі бути відсутнім. У таких випадках не потрібно змушувати пацієнта їсти, а пропонувати їжу, коли він попросить.

Їжа повинна бути термічно оброблена, на пару або зварена. Подавати потрібно в теплому вигляді. Рекомендується обмежити споживання солі.

Якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом, деякі продукти і страви повинні бути виключені.

Корисні продукти:

  • М’ясо нежирних сортів, наприклад, індичка, кролик, телятина, курка;
  • морська риба;
  • кисломолочні продукти, сир, йогурт;
  • макарони і різні крупи;
  • яйця;
  • овочі та фрукти.
  • готуйте каші, супи і гарніри, салати, рагу.

Заборонені продукти:

  • Продукти з високим вмістом вуглеводів: солодощі, бісквіти, кондитерські вироби;
  • кава;
  • Алкоголь;
  • Спеції і прянощі;
  • Консервовані та мариновані продукти;
  • Копченості, ковбаси, сосиски;
  • Перлова, кукурудзяна крупи, бобові.

Приймання рідини

Достатня кількість води чи чаю – основна частина лікування. Якщо хворий відмовляється від їжі, то потрібно контролювати, щоб було багато пиття. Приблизно 30 мл рідини на кілограм ваги повинен випивати хворий, це без урахування супів і бульйонів.

Пити краще всього воду. Якщо не подобатися, то можна також вживати ягідні компоти і морси, трав’яні чаї з липи або ромашки, узвар. Дуже корисним буде відвар з шипшини – в ньому багато вітаміну С.

Як харчуватися в період одужання?

Якщо пацієнт вже йде на поправку, можна поступово розширювати своє харчування, додаючи такі продукти, як тверді сорти сирів, капуста, зелень, солодощі, фруктові соки. Включайте в раціон жирні продукти, багаті вітамінами А, Е: жирні сорти риби, вершкове масло.

Також читайте: 4 ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗНИЖУЮТЬ ІМУНІТЕТ. УНИКАЙТЕ ЇХ НА КАРАНТИНІ

Сподобалася стаття, ставте лайк і підписуйтесь на нашу групу у фейсбук. Попереду вас чекає багато цікавої і корисної інформації для краси і здоров’я.

Нове

Популярне