Рецепти

Чому варто з’їдати шматочок сала в день в обов’язковому порядку

Здається, немає людини в нашій батьківщині, яка б нічого не знала про існування сала. У багатьох сімей сало – бажаний гість на столі. Воно ж буває різне: товсте, тонке, з прожилками, з димком. Комусь подобається виражений смак, хтось схиляється до більш нейтрального. Не менш важливим є один особливий момент – як смачно засолити сало.

ЯК СМАЧНО засолити САЛО

Існує думка, що сало їсти шкідливо. Насправді це не зовсім так. Шкідливість сала десь на рівні м’яса. Або хліба. Якщо не віриш, тоді інтернет тобі в допомогу. Або давай так: віриш, що шкода є, далі не читай; знаєш, що сало корисно – ласкаво просимо. Адже за великим рахунком будь-який продукт, який вживається без міри, призводить до негативу. Але це не про сало!

Чому сало можна їсти кожен день

Основні побоювання з приводу сала пов’язані з тим, що воно лідирує серед інших продуктів в плані калорійності. 90% жиру – це не жарти. Однак останні дослідження показують, що сало можна їсти тим хто худне, і навіть тим, хто хоче «почистити» судини від холестеринових бляшок. Все тому, що жир не простий, а підшкірний.

Деякі фахівці рекомендують їсти сало щодня, але дотримуватися при цьому норми. По-перше, через свою калорійності воно насичує на цілий день, по-друге, має зігріваючий ефект, по-третє, завдає користь за допомогою арахідонової і лінолевої жирних кислот, завдяки чому судини стають еластичними, а це покращує роботу мозку. Денна норма 10-30 грамів.

Як вибрати сало

Отже, з користю розібралися, тепер рекомендації. Крім користі сало має задовольняти і смак, а це, мабуть, найскладніше. Легко дістати з холодильника шматок і відрізати скибочку, а от вибрати? Давай спробуємо розібратися в основних аспектах. Уяви, що ти на ринку вибираєш сало.

Перед тим як зняти пробу, потрібно переконатися в тому, що сало має однорідний колір. Найчастіше це білий або злегка рожевий відтінок. Сіре, з плямами, шарувате краще відставити убік. Клеймо ветеринара додасть впевненості, що все в порядку.
Запах. Добре принюхався, запах повинен бути солодкувато-молочний, вловимий. Якщо є виражена нотка або якийсь специфічний душок, ймовірно, перед тобою сало кнура. Ми не рекомендуємо його купувати, тому що цей запах, так само як і присмак, нічим не перебити.

Не соромся взяти вилку і сало проткнути. Якщо зуби входять легко, не зустрічаючи особливого опору, однозначно варто до сала придивитися. Здається, те що потрібно. Бажано спробувати на смак. Якщо сало трошки гірчить або просто занадто в’язке, то є привід пробігтися по ринку ще.

Як смачно засолити сало

Отже, сало вибрали, принесли додому, виклали на робочу поверхню. Зазвичай свіже сало в їжу не вживається, має день-другий відлежатися. Як засолити цей чудовий шматочок.

СКЛАДОВІ:

  • звичайно ж кілограм сала
  • 200 г солі
  • 20 г чорного перцю
  • кілька зубчиків часнику

Приготування

Пройдися по салу – а особливо по шкірці – ножем, щоб зняти можливий бруд. Наріж сало брусками шириною 4-5 см поперек шматка. На брусочках зверху зроби надрізи приблизно до середини або глибше.

Насип в миску сіль і як слід натри нею кожен шматочок з усіх боків. Тепер присип перцем. Якщо любиш гостреньке, можеш зробити суміш червоного і чорного.

Очисти і наріж тонкими пелюстками часник, який помісти в надрізи. Склади сало в контейнер або в пакет і прибирай в холодильник на кілька днів. Можна загорнути його в папір.

З чим поєднується сало

Завжди можна їсти в чистому вигляді. Щоденна норма приблизно 30 грамів. Можна і більше, якщо любиш, але намагайся не зловживати. Соуси натуральні, цільнозерновий хліб з висівками, свіжа зелень, цибуля і часник. Так наші люди їдять сало століттями.
Гарне сало відмінно розтопиться. Якщо з м’ясними прожилками, на ньому ідеально смажити млинці, підігрівати каші і борошняні продукти. Можна просто приготувати шкварки, але ця їжа вже з розряду навантажування шлунку і печінки.

Не варто зажарювати салом супи і рагу, вийдуть занадто жирними. Можна відварити сало зі спеціями, але, як нам здається, просте солоне смачніше і краще зберігається. Не варто захоплюватися і салом копченим, оскільки воно містить в собі деяку частину канцерогенів. Однак варто визнати, що це буває надзвичайно смачно!

 

Останні новини

Сестра Софії Ротару розповіла про плани співачки, щодо концертів

Українська співачка Ауріка Ротару прокоментувала плани своєї сестри, легендарної артистки Софії Ротару, щодо можливого повернення…

MamaRika зізналась про проблеми з алкоголем у минулому

Українська співачка MamaRika відверто поділилася своїм складним досвідом зловживання алкоголем та його впливом на її…

Смачна буженина з індички

Буженина з індички — це чудова альтернатива традиційній свинині. Вона виходить ніжною, ароматною та корисною.…

Смачний та легкий десерт з кефіру та желатину

Цей легкий десерт з кефіру та желатину — чудовий вибір для тих, хто шукає прості…

Смачний молочний чай з корицею

Молочний чай з корицею — це ароматний і зігрівальний напій, ідеальний для прохолодних вечорів. Поєднання…

Колишня Остапчука розповіла про зміни в особистому житті

Христина Горняк, колишня дружина відомого українського ведучого Володимира Остапчука, поділилася несподіваними думками та роздумами про…