Нове

Пиріг “Краківський сирник” – справжня знахідка для любителів чизкейків та пирогів з сиром

Сьогодні готуватимемо пиріг «Краківський сирник» – незмінну класику сирної випічки. Ніжна начинка, пісочне тісто – це справжня знахідка для любителів чизкейків та пирогів із сиром.

Інгредієнти:

Пісочне тісто:

  • борошно – 300 г
  • вершкове масло (холодне) – 150 г
  • цукор – 50 г
  • ванілін – 0,5 ч.л.
  • сіль – щіпка
  • розпушувач – 8 г
  • жовтки – 2 шт.
  • сметана – 50 г

Начинка:

  • сир (9%) – 600 г
  • яйця – 4 шт.
  • цукор – 100 г
  • сіль – щіпка
  • ванілін – 0,5 ч.л.
  • кукурудзяний крохмаль – 50 г
  • вершкове масло – 50 г
  • родзинки – 180 г
  • борошно – 1 ст.л. (у родзинки)

Глазур:

  • цукрова пудра – 100 г
  • сметана – 120 г

Приготування:

Почнемо приготування з піщаного тіста. У борошно натираємо холодне вершкове масло і руками перетираємо в дрібну крихту.

Тепер додаємо решту інгредієнтів – 50 г цукру, 0,5 ч.л. ваніліну, 8 г розпушувача та щіпку солі. Перемішуємо до однорідності, додаємо 2 жовтки, 50 г сметани і замішуємо тісто.

Я рекомендую класти у пісочне тісто саме жовтки, не яйця. Тісто буде м’якше, ніжніше, комфортніше розкочується і обов’язково додаємо жовтки після додавання масла до борошна.

Якщо бачите, що тісто виходить не таке еластичне, як потрібно, то влийте 1 ст. крижаної води.

Ще один важливий момент при приготуванні пісочного тіста його не можна довго вимішувати.

Як тільки воно зібралося в єдину грудку – тісто готове. Відрізаємо невеликий шматочок тіста і кладемо його в холодильник, загорну в пакет. А більшу частину тіста розгортаємо за розміром дна вашої форми.

Я роблю так: папір застилаю у форму, потім форму прибираю, а на папері залишаються вм’ятини від форми. Тепер ми бачимо межі і розкочуємо тісто, орієнтуючись на них.

Тісто розкочується легко, воно еластичне. Можна відщипнути його з одного боку та з’єднати з іншою частиною. Тісто розкочуємо без бортиків. Такий спосіб дуже простий, а виходить ідеально рівно. Ось тепер форму із тістом теж відправляємо в холодильник.

Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 20 хвилин. Тим часом займемося начинкою.

4 яйця поділяємо на жовтки та білки. Білки на якийсь час відставляємо убік.

До сиру (його потрібно 600 г) додаємо 100 г цукру, щіпку солі, 0,5 ч.л. ваніліну, 50 г кукурудзяного крохмалю, 4 жовтки і 50 г м’якого, але ще холодного вершкового масла. Пробиваємо все блендером до кремоподібної консистенції.

З родзинок зливаємо воду і просушуємо паперовими рушниками. Пересипаємо в миску, додаємо 1 ст. л. борошна та перемішуємо.

Таким чином родзинки не осядуть на дно і будуть рівномірно розподілятися в начинці.
Пересипаємо його в сирну масу та перемішуємо.

В іншій мисці збиваємо білки до стійких піків. Перекладаємо до начинки та акуратними, але впевненими рухами знизу вгору з’єднуємо білки з основною масою. Сирна начинка готова. Вона виходить легкою та повітряною.

Форму з тістом дістаємо з холодильника, часто проколюємо вилкою тісто і перекладаємо сирну начинку. Поступово її розрівнюємо та відставляємо убік.

Дістаємо з холодильника маленький шматочок тіста, який залишали, стіл підсипаємо борошном і розкочуємо в тонкий шар. Нарізаємо на смужки завширшки 1,5 см.

Щоб пиріг зверху виглядав цікавіше, я роблю це рифленим ножем.
Викладаємо смужки тіста на начинку сиру по діагоналі в один бік, потім – в іншу.

В принципі, красиво оформити пиріг можна по-різному, все залежить від вашої фантазії.

Відправляємо пиріг випікатися в нагріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин. Режим верх-низ без конвекції.

Поки пиріг у духовці – приготуємо заливку, просто змішавши цукрову пудру та сметану.

У класичному варіанті пирога для глазурі беруть цукрову пудру та лимонний сік. Мені зі сметаною подобається більше, так виходить смачніше та ніжніше.

У мене пиріг випікався 50 хвилин. Дістаємо його з духовки, даємо охолонути до теплого стану і поливаємо глазур’ю. Залишаємо пиріг на столі до повного остигання.

Потім нарізаємо на порційні шматочки і можна куштувати. Смак, аромат, ніжність Краківського сирника незрівнянна. Впевнена, що рецепт вам сподобається!

Нове

Популярне