Всі ми знаємо та любимо торт “Медовик” з дитинства. Моя мама завжди готувала торт “Рижик” та головна його відмінність від “Медовика” це те, що він готується на заварному кремі. Я хочу вам запропонувати інший варіант торта, на вершково-сметанному кремі ще й з ягідною начинкою. Торт виходить дуже м’яким, соковитим із карамельною ноткою. А змінюючи ягідну начинку, можна щоразу отримувати новий торт.
Інгредієнти:
Тісто:
- Цукор 130 г
- Мед 60 г
- Яйця 2 шт
- Борошно 270-330 г
- Сода 7 г + оцет
Крем:
- Сметана 250 г
- Вершки 33% 150 г
- Цукрова пудра 30 г
Вишневий конфітюр:
- Ягідне пюре 125 г
- Крохмаль 10 г
- Цукор 40 г
Приготування:
У класичному рецепті для приготування тіста в одній каструлі підігрівається вершкове масло, мед та цукор. У цьому варіанті цукор топиться окремо до одержання карамелі.
Для спрощення процесу приготування тіста потрібно відразу підготувати інгредієнти: цукор один посуд, а мед та масло в іншу.
Цукор топимо на вогні трохи нижче за середній, намагаючись чітко контролювати процес, не спалити його, а домогтися отримання карамелі. І коли вона буде готова відразу ж вмикаємо другу каструлю з маслом та медом. Як тільки мед та масло розтопляться відразу ж відправляємо їх до карамелі та швидко перемішуємо.
Масу, що вийшла, перекладаємо в інший посуд і додаємо соду, гашену оцтом або лимонним соком.
Все перемішуємо і додаємо борошно частинами. Борошна знадобиться від 270 до 330 грамів, потрібно орієнтуватися на консистенцію тіста, воно має вийти пластичним і м’яким як пластилін.
Тісто відправляємо в холодильник на годину і можна зайнятися приготуванням начинки, а саме вишневого конфітюру.
Для цього просто подрібнюємо вишню без кісточок у однорідне пюре, додаємо крохмаль та цукор.
Доводимо конфітюр до кипіння та проварюємо близько хвилини. Конфітюр повинен бути густим.
Перекладаємо його в кондитерський мішок і відправляємо остуджуватись у прохолодне місце.
Охолоджене тісто ділимо на 9 частин і кожен шматочок розкочуємо в тонкий шар.
Тісто має бути розкачане максимально тонко. Випікається в духовці при температурі 180 градусів буквально 3-4 хвилини. За цей час розкочуємо та готуємо другий корж.
Поки ще гарячий корж відразу ж вирізаємо його за допомогою кулінарного ножа або кришки.
Так робимо з усім тістом. Обрізки згодом знадобиться для обсипання готового торта.
Поки коржі остигають приготуємо крем. Для цього просто збиваємо за допомогою міксера сметану, жирні вершки та цукрову пудру в однорідний густий крем.
Ну а далі моя улюблена частина – збирання торта.
На корж викладаємо дві столові ложки крему, зверху з пакета видавлюємо конфітюр і зверху накриваємо коржем. Так чинимо з усім кремом та коржами.
Залишками крему змащуємо боки торта та відправляємо його в холодильник мінімум на 8 годин.
Потім перед подачею покриваємо крихтою з обрізків тіста.