Пиріг з пишним, повітряним тістом та соковитою начинкою. Солодкий та дуже смачний! Я зробила з маковою та горіховою начинкою, але можна зробити з будь-якої на вибір.
Інгредієнти:
Здобне тісто:
- 480…500 г борошна
- 125 мл. молока
- 125 мл. води
- 20 г пресованих дріжджів (7 г сухих)
- 60 г цукру
- 80 г вершкового масла, м’якого
- 2 жовтки
- 6 г солі
- 8 г ванільного цукру
Горіхова начинка (на 1/2 пирога):
- 125 г волоських горіхів
- 60 г цукрової пудри
- 30…40 мл. молока
Макова начинка (на 1/2 пирога):
- 100 г маку
- 35 г цукру
- 20 г родзинки
- 1/2 ст. меду
- 1 ч. л. вершкового масла
Глазур:
- 100 г цукрової пудри
- гаряча вода
- +1 яйце та 1 ст. л. молока для змащування пирога
Здобне тісто:
Молоко змішую з водою. Трохи нагріваю, суміш має бути теплою, але не гарячою. Розчиняю дріжджі.
У мисці для замішування тіста змішую цукор, ванільний цукор та жовтки. Збиваю вінчиком. Вливаю дріжджовий розчин. Всипаю борошно та сіль. Замішую тісто.
Коли тісто збереться в грудку, додаю в нього м’яке масло. По шматочку.
Потім перекладаю на стіл та вимішую. Якщо тісто прилипає, можна присипати стіл борошном. Весь процес замішування тіста становитиме 12-15 хвилин. Тісто можна замісити і планетарному міксері.
Готове тісто м’яке, липке. Кладу його в миску змащену олією. Накриваю, залишаю на 1,5-2 години, тісто збільшиться у 2 рази. Поки що можна приготувати начинки.
Макова начинка:
Мак заливаю водою і варю 30-40 хвилин, він має стати м’яким. Пінку знімаю. Викладаю на дрібне сито. Перемішую, щоб злити всю воду.
Пропускаю мак через м’ясорубку із найдрібнішою сіточкою, 2-3 рази. На виході ви побачите макову масу.
Додаю цукор, мед, м’яке масло та родзинки (за бажанням). Все добре перемішую. Макова начинка готова.
Горіхова начинка:
Горіхи потрібно дрібно змолоти. У мене тоді була спеціальна терка, зараз здебільшого використовую блендер.
Змішую горіхи із цукровою пудрою. Молоко доводжу до кипіння та потроху вливаю до горіхів. Відразу все молоко не додавайте, щоб не зробити начинку надто рідкою.
Горіхова начинка готова.
Готове тісто обминаю і викладаю на стіл присипане борошном.
Розкочую в пласт. У мене вийшов розміром 35*55 см.
На одну половину тіста викладаю макову начинку, на другу – горіхову. Завертаю в тугий рулет.
Переношу пергамент. Якщо в пергаментному папері не впевнені, можна додатково змастити маслом.
Формую вінок, кінці обрізаю та з’єдную. Вінок розрізаю на сегменти, завширшки 4 см і перекручую, все в один бік.
Накриваю на 1 год.
Духовку розігріваю до 190°С.
Перед випіканням змащу пиріг змішаним яйцем з 1 ст.л. молока.
При 190 ° С випікаю пиріг 35-40 хвилин, до рум’яності.
Коли пиріг охолоне, прикрашаю його глазур’ю із цукатами. Для глазурі цукрову пудру змішую з гарячою водою. Воду додаю потроху, щоб не зробити глазур надто рідкою.
Змащу пиріг глазур’ю і присипаю цукатами. Чудовий пиріг, обов’язково спробуйте приготувати!
Смачного!