Нове

Рулетики з баклажанів з горіхово-часниковою начинкою: смачна пікантна закуска

Приготуємо смачну та дуже апетитну холодну закуску з баклажанів – це будуть пікантні рулетики з горіхово-часниковою начинкою під кисло-солодким гранатовим соусом.

Вони ідеально підходять не тільки для обіду або вечері у будній день, але й чудово прикрасять будь-яке святкове гуляння.

Приготування:

  • 4-5 шт баклажанів
  • Рослинна олія для смаження

Росіл для замочування:

  • 2 л води
  • 1 ст. л солі (з верхом)

Начинка:

200-250 г волоських горіхів
3-4 зубчики часнику (за смаком)
1 ч. л. хмелі-сунелі
1/4 ч. л. чорного меленого перцю
1/4 ч. л. червоного гострого перцю
1/2 ч. л. сванської солі
1/3 ч. л.  винного оцту, лимонного соку, барбарису
150 г майонезу

Приготування:

У мене 4 середні баклажани загальною вагою трохи більше 1 кг.

Намагайтеся вибирати максимально рівні, прямі та не дуже вузькі баклажани.

З двох сторін відрізаю кінчики, шкірку не очищаю, нарізаю скибочками завтовшки 6-7 мм, не менше, оскільки після будь-якої теплової обробки, баклажани стають тоншими і значно зменшуються в обсязі.

Обрізки можна використовувати для приготування овочевого гарніру, рагу, ікри, додати у фарш або заморозити, а такі рівні акуратні пластинки складаю в ємність.

Їх потрібно посолити та перемішати, або залити солоним розчином з розрахунку 1 ст.л. солі на 2 літри холодної води, щоб прибрати надлишки гіркоти і видалити частину вологи, тоді баклажани стануть м’якшими і легко згортатимуться в рулетики.

Залишаю баклажани у солоному розчині на 30-40 хвилин, але можна і довше.

У мене минуло 40 хвилин, баклажани стали м’якими, гнучкими, сіль витягла з них частину вологи та гіркоти, це навіть видно за кольором води.

Тепер їх слід добре віджати від зайвої рідини та обсмажити до повної готовності.

Це можна зробити на сковороді на олії, на решітці – гриль, або запекти в духовці – як правило, я запікаю.

Викладаю баклажани щільно один до одного на лист, застелений папером або килимком для випічки.

Солити їх не треба, вони вже були у підсоленій воді.

З обох боків змащу будь-якою рослинною олією – у мене соняшникова рафінована, так вони вийдуть золотистими з усіх боків.

До цього часу треба добре розігріти духовку до температури 200-220°C. Ставлю лист у духовку, і як тільки одна сторона баклажанів зарум’яниться, перевертаю їх для рівномірнішого запікання. На час приготування не орієнтуюсь, лише на кінцевий результат.

Зверніть увагу, наскільки готові баклажани стали тоншими, тому не слід нарізати їх занадто тонкими пластинками, щоб не вийшло так, що в рулетиках одна начинка – смак баклажанів повинен добре відчуватися.

Перекладаю запечені баклажани на тарілку, нехай остигають, а я тим часом приготую начинку – для її подрібнення знадобиться блендер, м’ясорубка, кухонний комбайн або ступка.

Для начинки беру 200-250 г волоських горіхів, які не потрібно додатково обсмажувати, головне щоб вони були світлими і не гірчили. Якщо трапляються темні  екземпляри, приберіть їх, інакше начинка вийде гіркою.

Висипаю горіхи в подрібнювач, туди ж додаю 3-4 зубчики часнику – у мене такий великий, тому беру 2 зубки вагою 25 г.

З прянощів засипаю повну з гіркою чайну ложку хмелі-сунелі, по 1/4 ч.л. чорного та червоного гострого перцю, та 1/2 ч.л. солі.

Туди ж додаю сумах – ця пряність має приємний кислий смак, беру її приблизно 1/3 ч.л. – якщо у вас такої немає, можна до смаку замінити на лимонний сік, винний оцет або барбарис.

Подрібнюю горіхи зі спеціями в дрібну крихту, але не намагайтеся досягти абсолютної однорідності, шматочки горіхів повинні відчуватися.

Перекладаю подрібнені горіхи в миску та додаю 150 г майонезу.

Не хочете використовувати майонез, замініть на сметану, а ще горіхи можна подрібнити разом з цибулею – сирою або обсмаженою на олії, і для балансу смаку влити пару ложок винного оцту.

Крім того, в начинку можна додати подрібнену зелень кінзи або петрушки, але це за бажанням.

Консистенція начинки не повинна бути рідкою, в ідеалі це не густа паста, яку легко намазати на скибочки баклажанів.

Начинку обов’язково пробуйте на смак і при необхідності додайте сіль, але враховуйте, що баклажани замочувалися в сольовому розчині і майонез містить сіль.

На мій смак начинка просто ідеальна!

Баклажани охолонули, ретельно миємо руки і можна фарширувати, але є кілька нюансів: намагайтеся вибирати більш гарний бік скибочки – покладіть її вниз з таким розрахунком, щоб, загорнувши рулетик, вона виявилася зверху. Якщо пластинки баклажанів з насінням, розташуйте їх так, щоб воно залишилося всередині рулетика, тоді зовнішній вигляд готової закуски буде більш привабливим.

Покажу два варіанти, як можна звернути баклажани в рулетики, а ви вибирайте, який вам більше подобається.

Викладаю начинку на скибочку баклажана, рівномірно розподіляю і згортаю в тугий рулетик.

При такому способі виходить такий бічний зріз, на мій погляд, не дуже красивий, начинку зовсім невидно.

А можна по-іншому – горіхову пасту кладу на один край скибочки і щільно згортаю – виходить гарний, акуратний пружний рулетик – такий варіант мені подобається більше.

Додатково, для смаку та надання кислинки, усередину рулетиків можна додати тонку скибочку помідора без насіння.

Готові рулетики можна покласти на бочок або поставити вертикально, подати їх на листі салату, прикрасивши зернами граната, зеленню, горіхами або часточками помідорів.

Ароматні рулетики готові, і можна подавати їх до столу!

Смачного!

Нове

Популярне