Сьогодні приготуємо чудову гарячу страву для будь-якої сімейної вечері або святкового застілля – це буде порційна страва зі свинини з грибами під ароматним вершковим соусом та апетитною хрусткою скоринкою.
Інгредієнти:
- 1 кг свинини без кістки (шия, карбонад)
- 2 середні цибулини
- 300 г печериць
- 2-3 помідори
- 200 г сиру
- 50 г хлібних крихт
- 2 ст. рослинної олії
- Сіль, перець, приправи за смаком
Вершковий соус:
- 20 г вершкового масла
- 2-3 зубчики часнику
- 1 ст. борошна
- 250-300 г вершків 10-11%
- 1/3 ч. л. солі
- 1/3 ч. л. чорного меленого перцю
- 1/3 ч. л. мускатного горіха
Приготування:
Свинину нарізаємо поперек волокон на шматки вагою 100-120 г. М’ясо потрібно добре відбити кухонним молоточком, і чим краще ви це зробите, тим м’якше в результаті вийде готове блюдо.
У добре розігріту сковороду вливаємо трохи олії і на максимальному вогні обсмажуємо з двох боків, до напівготовності, щоб запечатати всі соки всередині. Обсмажуємо недовго, і як тільки з’явиться золотиста скоринка, перекладаємо шматки свинини у форму або деко, де запікатимемо.
У цій же сковороді обсмажуємо до золотистого кольору дві середні цибулини нарізані кубиками або соломкою.
Поки цибуля смажиться, нарізаємо 300 г свіжих грибів. У мене печериці, але можна використовувати будь-які інші – відварені, заморожені лісові або сухі, які попередньо треба відварити або залити окропом.
Обсмажуємо гриби на сильному вогні разом із цибулею до повного випаровування грибного соку.
Тим часом, 2-3 свіжі помідори нарізаємо на тонкі скибочки.
Добре підсмажені гриби викладаємо поверх м’яса.
Посипаємо зверху сіллю, перцем та улюбленими прянощами.
Готуємо вершковий соус. Цю ж сковорідку розігріваємо на плиті, викладаємо 20 г вершкового масла та натираємо 2-3 зубчики часнику. На слабкому вогні прогріваємо його, щоб масло стало ароматним, але в жодному разі не доводимо до моменту, коли часник почне підгоряти – інакше все зіпсуєте.
Буквально за хвилину додаємо 1 ст.л. борошна і обсмажуємо його разом з олією та часником ще 1 хвилину.
Тепер вливаємо малими порціями приблизно 250-300 мл вершків чи жирного молока. Розмішуємо масу до однорідного стану і знову вливаємо трохи вершків.
Як тільки суміш загусне, знову трошки вершків – так ви досягнете однорідності соусу і при цьому контролюватимете потрібну вам консистенцію. Не поспішайте відразу вливати все молоко або вершки, інакше соус може вийти грудочками. У готовий соус додаємо по 1/3 ч. л. солі, чорного перцю та мускатного горіха. В результаті виходить смачний вершковий соус середньої консистенції.
Розкладаємо соус поверх грибів та злегка його розподіляємо.
Зверху на соус кладемо по 2-3 скибочки помідорів та відправляємо форму в розігріту духовку. Запікаємо м’ясо при температурі 190-200 ° C практично до готовності – в залежності від розміру шматочків та особливості вашої духовки, на це може піти приблизно 25-30 хвилин.
Поки м’ясо запікається, натираємо на великій тертці 200 г будь-якого сиру і додаємо до нього 50 г хлібних крихт – не панірувальних сухарів, а саме білий хліб або батон, подрібнений у блендері або на тертці. Така сирно-хлібна шапочка виходить дуже хрумкою і незвичайно апетитною.
Готове м’ясо посипаємо сумішшю тертого сиру з крихтами і негайно ставимо в духовку ще на 10 хвилин до утворення хрусткої золотистої скориночки.
Смачне, ніжне, дуже апетитне м’ясо з грибами, часниково-вершковим соусом, та ще й з хрумкою сирною скоринкою – це просто смакота!
Таку страву можна приготувати не тільки зі свининою, а й з телятиною, курячим або індичим філе, і навіть з рибою.