Нове

Ким насправді був шехзаде Іскандер?

Іскандер (Олександр, Андро, Шехзаде Яхья) – друг і охоронець покоїв султана Ахмеда, втрачений син Сафіє Султан і Мурада III. Брат Хюмашах і Фахріє Султан.

Шехзаде Яхья, якого ми знаємо як шехзаде Іскандера по серіалу “Величне століття: Нова володарка” і роль якого зіграв Берк Джанкат, народився приблизно в 1585 році в Стамбулі в сім’ї султана Мурада III і, ймовірно, Олени, яка належала до роду Комнінів. У 1595 році після смерті батька, Яхья як і всі його брати, повинен був бути страчений. Однак йому вдалося втекти за допомогою матері спочатку в Грецію, а потім в Болгарію, де він прийняв хрещення в одному з місцевих монастирів, в якому прожив 8 років.

У 1603 році помер його старший брат – султан Мехмед III, на трон зійшов син Мехмеда III – Ахмед I. Яхья вважав, що згідно із законом султаном і халіфом повинен стати він, так як був старшим представником династії. З 1603 він почав вести переговори з лідерами Північної і Західної Європи, щоб отримати їх підтримку і допомогу в боротьбі за трон. У період з 1614 по 1617 вів переговори з сербськими єпископами та єпископами римсько-католицької церкви. Кілька років по тому, за підтримки козаків, Яхья зробив безуспішну атаку на Стамбул, після чого втік до Котор, де брав участь в бунті, організованому римсько-католицькими єпископами. Помер в 1649 році в Которі.

У серіалі Величне століття: Нова володарка (Muhtesem Yüzyil: Kösem)

Вперше Іскандер з’являється в першій же серії серіалу “Величне століття: Нова володарка”. Разом із загоном яничар-новобранців молодий австрієць прямує по лісі в Стамбул, коли несподівано чує крики. Він поспішає в гущавину і в останній момент рятує молоду дівчину від розбійників Джелалі. Молодий чоловік, представившись Андро, закохується в дівчину, яку звуть Настя. При прощанні вона віддає йому стрічку – останню пам’ять про рідних, а він обіцяє їй розшукати її в столиці.

У Стамбулі Андро каже Алі, що він збрехав про своє походження, і його ім’я – Олександр. Однак незабаром його зараховують в корпус яничар-новобранців і нарікають Іскандер. Юнак хоробро б’ється і подає великі надії, проте під час візиту Ахмеда він несподівано нападає на свого соратника Давуда, що вкрав стрічку Насті. Іскандера повинні покарати, але султан, надихнувшись його хоробрістю, вирішує битиметься з новобранців. Ага корпусу яничар попереджає Іскандера – він буде битися з султаном, і тому в будь-якому випадку повинен програти. Однак під час бою Давуд дражнить Іскандера стрічкою, і той, розлютившись, перемагає султана. Зюльфікар карає Іскандера ув’язненням.

Через деякий час Ахмед згадує про молоду людину і вирішує взяти його в партнери для тренувань. Іскандер приходить в таємний сад, де несподівано натикається на Настю. Вона просить його допомогти їй втекти, і той обіцяє зробити це. Однак в день, призначений для втечі, молодого яничара б’ють на вулиці, і його дивом рятує Зюльфікар. Але ця подія не охолоджує запалу Іскандера, і він знову домовляється з Настею про втечу. Молодим людям разом з Шахсте дійсно вдається втекти, але по дорозі Настя розуміє, що любить Ахмеда, і не може його залишити.

Разом з подругою дівчина повертається в Топкапи, а Іскандер відправляється в корпус, де говорить Алі, що Настя любить султана.

Під час хвороби султана Іскандер намагається зберегти вірність султану і захищати палац, проте яничари, не маючи певності в тому, що Ахмед живий, не захищають Топкапи. Під час повстання Іскандер бачить і чує, як Настя пригнічує бунт, і захоплюється нею. Після одужання правителя, Іскандер разом з падишахом і Зюльфікаром відправляється в лігво Джелалі, щоб визволити з полону Рашу Хатун. Повернувшись, новобранець продовжує тренування з Ахмедом і на одній з них знайомиться з Сафіє.

Тим часом Іскандера починає цікавити його походження, і він хоче знайти родичів по сорочці-оберегу, що залишилася у нього. Він зустрічається з Салаатін-беєм, який дивується, побачивши сорочку і каже, що зуміє прочитати написи на ній, але для цього він повинен прийти в п’ятницю. Однак за два кроки від будинку Салаатіна молодого чоловіка зупиняє яничар і велить йому повернутися в корпус, оскільки починається підготовка до походу проти Джелалі.

Про Іскандера не згадується досить тривалий час, проте незабаром він повертається в столицю, змужнілий і у справжній професійний вояк. Будучи на ринку, Іскандер несподівано рятує Кесем, що потрапила в пастку Насуха Паші. Султанша дякує молоду людину, а султан, зустрівшись з ним, приставляє Іскандера стежити за Сафіє Султан в Дівочій вежі.

Вступивши в свої обов’язки, Іскандер насамперед дізнається про записки, що надходять до засудженої пані. Воїн присікає найменшу можливість зв’язку Сафіє із зовнішнім світом і знову вирушає до Салаатіна. Старець обіцяє відвести молодого чоловіка до його сім’ї, але на наступний же день його вбивають. Іскандер розуміє, що тепер у нього більше немає можливості знайти свою сім’ю.

За наказом Ахмеда, Іскандер починає шукати зниклу Кесем і, завдяки старим зв’язкам Сафіє, знаходить її. Він наодинці пробирається в табір розбійників і ледь не вбиває їх усіх, проте отримує важке поранення. Але незабаром він піднімається на ноги, і в розмові з Кесем говорить тій про свої почуття. Султанша велить йому не забуватися, але Іскандер не відмовляється від своєї любові.

Іскандер в серіалі Величне століття:Нова володарка
В ролі Іскандера в серіалі Величне століття: Нова володарка

Проходить багато років, але Іскандер як і раніше залишається вірним соратником Ахмеда. Разом з Куюджу Мурадом Пашею він відправляється на придушення повстання Джелалі, і тоді вперше бачить весь жах справжньої війни. Повернувшись, він відвідує Сафіє Султан в Старому Палаці. У наступні роки воїн часто відвідує опальну султаншу, що стає для тієї справжнім святом. За наказом Хюмашах він доставляє в гарем султана дівчину Ясемін. Кесем, дізнавшись про це, допитує Іскандера, але він радить їй не бачити у всіх зрадників. Хюмашах ж під час таємної зустрічі в Мармуровому Павільйоні велить Іскандеру всіляко оберігати Ясемін. Цю зустріч перериває Зюльфікар, підозрюючи дружину в зраді. Султанша змушена відкрити чоловікові правду, яка вражає пашу. Він хоче переконатися в цьому і таємно розглядає оберіг вихованця, а також намагається заборонити йому зустрічатися з Сафіє, але Іскандер не приймає застереження паші всерйоз.

Коли, розлючена вчинком Сафіє Султан, Кесем просить Іскандера вбити султаншу, він майже виконує її доручення: вночі він пробирається в покої Сафіє Султан, збираючись задушити сплячу шовковим шнурком, але в останній момент відмовляється від свого наміру. Тоді Сафіє, яка тільки прикидалася сплячою, розповідає Іскандеру, що він її син, Шехзаде.

У свою чергу, Зюльфікар, дізнавшись про підготовку перевороту, загрожує Сафіє смертю сина. Після коливань він розповідає правду Кесем і, в надії, що та допоможе йому врятувати вихованця від страти, збирається вислати Іскендера зі столиці. Але Кесем, що обіцяла Зюльфікару зберегти таємницю, приїжджає до Шехзаде в будинок і з’ясовує, що Іскандер знає про своє походження. Тоді, вважаючи, що молода людина стала небезпечною, Кесем зраджує довіру паші і розповідає про все Ахмеду, попередньо віддавши Бостанджі наказ схопити Іскандера. Під час його арешту Сафіє Султан, яка намагалася вивезти сина зі Стамбула, привселюдно кричить, що він Шехзаде. Давуд Паша доводить цю новину до відома Дільруби Султан.

Ахмед не знає, що робити з новопридбаним дядечком і, беручи до уваги відданість Іскандера, відправляє його в фортецю Румеліхісар, де вже знаходиться Мехмед Гірей, який пропонує молодому Шехзаде влаштувати переворот і зайняти трон. Однак він, вірний своєму султанові, відмовляється. Мати і сестра усіма силами намагаються врятувати Шехзаде. Сафіє, пройшовши через приниження, пропонує Ахмеду своє життя в обмін на життя Іскандера, але у відповідь онук лише насміхається над нею.

Кесем ж, навпаки, бачить у Іскандері претендента на престол і, розуміючи, що падишах схильний пробачити юнака, переконує його в тому, що Іскандер – загроза для нього самого і для їхніх дітей. Закохана в молоду людину Мелік просить Кесем про заступництво, але та відмовляє. Коли ж Ахмед вирішує нібито помилувати Іскандера і призначає його санджак-беєм Морєї, султанша розповідає чоловікові, що Іскандер наважився закохатися в неї, але виявляється, що Хаджі вже доніс про заборонені почуття Шехзаде за її спиною, і насправді падишах наказав стратити Іскандера за зраду. Іскандер при випадковій зустрічі звинувачує Кесем в зраді заради помсти Сафіє Султан і нагадує їй, що він не простий охоронець покоїв, а Шехзаде.

Замість санджака Зюльфікар з загоном яничар привозить Іскандера до виритої могили, так що той розуміє, що його чекає смерть. Зюльфікар велить Іскандеру прикидатися мертвим, а потім робить вигляд, що душить Шехзаде шовковим шнурком, перевіряє пульс і їде, наказавши довіреному яничарові поховати молоду людину, а насправді допомогти йому втекти. Іскандер планує покинути столицю, в той час як всі, в тому числі його мати і сестра, впевнені, що Шехзаде мертвий – Ахмед і Хаджі надсилають “в подарунок” Сафіє речі страченого, а Зюльфікар призводить страждаючих жінок до могили Іскандера. Сафіє і Хюмашах невтішні, в той час як Ахмед і Кесем, в цілковитої байдужості до долі вбитого, продовжують влаштовувати в палаці весільні торжества. Коли пізніше, за наказом Сафіє Султан, яка бажає перепоховати тіло сина поруч з його батьком, могилу розкривають, і вона виявляється порожня, Зюльфікару доводиться зізнатися в скоєному обмані.

Тим часом, довідавшись про смерть султана Ахмеда, Іскандер передумує їхати і возз’єднується з матір’ю і сестрою – Шехзаде і його рідні щасливі як ніколи. Після цього він повідомляє Хюмашах, що втомився від життя втікача і після вчиненого над ним, має намір боротися за престол. На цьому шляху Іскандер не збирається нікого щадити і прекрасно усвідомлює, що його трон буде заплямований кров’ю.

Кілька років за підтримки матері Іскандер ховається в столиці, вичікуючи моменту, коли невдоволення народу султаном Османом II досягне свого піку, але одного разу Шехзаде робить фатальну помилку – піддавшись не цілком згаслим почуттям до Кесем, він спостерігає за нею, коли султанша відвідує бідняків. Кесем бачить Іскандера в натовпі і, хоча йому вдається втекти, вона починає підозрювати недобре. Зюльфікар не видає їй таємницю порятунку Іскандера, але пізніше, оцінивши поведінку Сафіє Султан, Кесем розуміє, що Іскандер живий і здоровий і має намір зайняти престол. Кесем повідомляє Халіме Султан про те, що Шехзаде живий, і султанші вирішують діяти спільно.

Зюльфікар переконує Хюмашах, що перейшов на її бік, а після, наведений дружиною на таємну зустріч, присягає Іскандеру. Той щиро радіє возз’єднання з колишнім другом і не бажає слухати застережень матері, яка не дуже-то довіряє новопридбаному прихильникові.

Підкарауливши Кесем на ринку, Іскандер звинувачує її, що вона без вини прирекла його на смерть, але та залишається глухою до докору. Іскандер обіцяє, зійшовши на престол, в помсту стратити її дітей. Кесем відповідає йому, що він може отримати все, але тільки не її.

Тим часом, скориставшись від’їздом Османа в військовий похід, Сафіє Султан збирає пашів і повідомляє їм, що Шехзаде Іскандер живий і є визнаним ще покійним султаном Ахмедом претендентом на престол, так що в разі, якщо султан Осман не повернеться з походу, трон займе Іскандер як найстарший і досвідчений Шехзаде. Але честолюбним планам султанші не судилося збутися: її викрадає Давуд Паша і вимагає повідомити про місцезнаходження Іскандера, погрожуючи смертю. Сафіє відмовляється говорити, але в останній момент Зюльфікар її рятує. Перейнявшись довірою до зятя, Сафіє прислухається до його слів про те, що Іскандера шукають і ось-ось знайдуть, і вирішує відіслати сина зі столиці. Вона довіряє цю місію Зюльфікару.

Вранці Зюльфікар, разом з Хюмашах проводжає Іскандера на корабель, дарує йому скриню з речами його покійного батька султана Мурада III. Іскандер їде в гарному настрої – він має намір повернутися з армією і зайняти престол. Коли Іскандер відкриває подаровану скриню і бере в руки меч, скриня вибухає. Хюмашах стає свідком загибелі брата. Зюльфікар, ніколи і не переходив на бік Сафіє і Іскандера і діяв за наказом Кесем, виправдовує зроблене тим, що всього лише виконав наказ покійного султана Ахмеда про страту Іскандера, тільки трохи пізніше.

Характер персонажа

Сміливий і відважний воїн, Іскандер завжди знав свої обов’язки і ніколи не гребував ніякою роботою. Відрізнявся твердою волею і незалежним характером, що дозволило йому бути дуже впливовою фігурою в корпусі яничарів. Згодом саме ці якості дозволяють Сафіє і Хюмашах побачити в ньому майбутнє Османської династії і найдостойнішого претендента на престол.

Був дуже доброю і жалісливою людиною. Йому не були чужді благородство і співчуття. Так, він рішуче припиняє спроби прислуги принижувати запроторену в Дівочу вежу Сафіє, без коливань рятує абсолютно чужу йому Настю від розбійників Джелалі, слухаючи поклик своєї совісті. Він не може проігнорувати знущання над Настею, і поспішає врятувати її. Закохавшись в Настю, Іскандер не звертав уваги на інших жінок і був відданим захисником султанші багато років. Однак, після невдалої страти, серце Іскандера запекло і до його любові домішалася ненависть: він сподівався завдати болю Кесем як винуватиці всіх його пригод. Також в серці Іскандера вкрались честолюбство і безжалісність: він готувався силою, у що б то не стало, зайняти престол імперії.

Цікаві факти

Кесем знаходить в записах про народжених Шехзаде, що справжнє ім’я Іскандера – Яхья. Проте, навіть Сафіє Султан називає сина Іскандер.

Нове

Популярне