Нове

Розмарин: користь і шкода для нашого здоров’я

Розмарин, в перекладі означає «свіжість моря» вже на протязі століть відомий не тільки як запашна пряність, але і як сильна лікарська рослина. Вічнозелені листочки чагарника були символом здоров’я і довголіття у древніх греків. Адже не дарма в наш час він стає все більш популярним, багато хто став вирощувати його дома в горщиках, а власники ділянок садять кущі на своїх грядках.

Розмарин – рослина, що вживається в їжу, з насиченим ароматом і гірким смаком. Своїм гірким смаком рослина розмарин зобов’язана розмариновій кислоті, розманолу і карнозолу. Гілочки розмарину використовують, як спецію, при приготуванні багатьох м’ясних, рибних, овочевих страв. Він не тільки надає їм пікантного смаку, але і насичує організм цінними речовинами.

Склад:

  • В9, А, С, Е, РР – вітаміни, які роблять розмарин корисним для організму.
  • Мінеральні речовини, а саме: натрій, калій, кальцій, залізо, а також магній, клітковина і різні ефірні масла – хімічний склад розмарину дивує.
  • Міристинова, каприлова, розмаринова, пальмітинова, корисна урсолова, лауринова і лінолева – таке розмаїття органічних ненасичених кислот в цій рослині.
  • Завдяки ізолейцину, фітостерину, фітонцидаму, треоніну, карнозолу, валіну, лізину, розманолу, дубильних компонентів, флавоноидам, зокрема апигенина і лутеоліна, розмарин можна назвати «живою аптекою».

У розмарині міститься: 5,5 грамів протеїну, 7,7 – ліпідів і 23 – вуглеводів. Калорійність 100 г сухого розмарину становить 330 ккал. Свіжі гілочки рослини мають калорійність – 130 ккал на 100 г. Добова норма споживання становить 1 ч.л. сухої подрібненої спеції або 1 пучок свіжих гілочок – близько 10 м

Вчені довели, що розмарин позитивно впливає на організм людини:

  • Нормалізує травний процес, допомагає при запорах, діареї, здутті живота, налагоджує моторику кишечника.
  • Протистоїть інфекційним і вірусним захворюванням.
  • Підвищення імунітету. Щоб збільшити витривалість організму, на допомогу приходять антиоксиданти, які допомагають підвищити імунітет. Цими антиоксидантами в повній мірі володіє розмарин.
  • Надає болезаспокійливу дію, допомагає в боротьбі з мігренню і в боротьбі зі змінами настрою.
  • Нормалізує систему кровообігу і склад крові.
  • Допомагає розщеплювати камені жовчного міхура.
  • Має седативну дію – поліпшує настрій, знімає симптоми стресу, дратівливість, тривожність.
  • Поліпшення пам’яті.
  • Знезаражує, освіжає подих, покращує здоров’я ротової порожнини.
  • Профілактика раку. Вчені вважають, що розмарин є потужним помічником при онкологічних захворюваннях.
  • Володіє антисептичними властивостями, бореться зі стафілококами і стрептококами.
  • Допомагає зняти м’язовий і суглобовий біль, спазми.
  • Володіє антиканцерогенними і антиоксидантними властивостями, нейтралізує окислення організму вільними радикалами.
  • Уповільнення процесу старіння шкіри. Розмарин благотворно впливає на шкіру, сповільнюючи її старіння і загоюючи рани. Наукові дослідження показали, що такий вплив став можливим через вміст в рослині захисного білка шаперона Hsp70, який сприяє зменшенню впливу вільних радикалів на шкірний покрив.
  • Нормалізує систему кровообігу і склад крові.
  • Серцева діяльність. Настій розмарину здатний збільшити серцеві скорочення і тонізувати організм людини. Тому цю ароматну травичку корисно вживати гіпотонікам. Розмарин називають ще серцевим ароматом.
  • Має сечогінні властивості, сприяє очищенню організму від токсинів.
  • Прискорює ріст волосся, усуває утворення лупи.
  • Часто використовується при лікуванні гінекологічних проблем. Завдяки йому жінки можуть налагодити менструальний цикл, а також позбутися від менструальних болів.
  • Допомагає підсилити потенцію і знизити ризик розвитку простатиту. На Сході ця спеція вважається афродизіаком.

Увага! Розмарин – це не медичний препарат. І перш ніж починати лікування, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Крім вагомої користі, властиві розмарину побічні дії і протипоказання:

  • гіпертонія – трава здатна ще більше підвищити тиск;
  • період вагітності – викликає тонус матки, може призвести до викидня;
  • захворювання печінки і нирок;
  • епілепсія – провокує судоми;
  • невротичні розлади. При неврозах лікарі радять виключати розмарин з меню, оскільки спеція бадьорить, і мозок знаходиться в стані активізації, що може привести до загострення невротичних станів;
  • дитячий вік до 7 років;
  • в разі алергії та індивідуальної непереносимості організмом рослини;
  • переїдання. Спеція відрізняється гостротою. Переїдання загрожує загостренням гастриту і може викликати в правому підребер’ї сильні болі. При виникненні такого дискомфорту лікарі рекомендують випити стакан звичайної води.

Розмарин з успіхом застосовується в кулінарії, косметології, медицині, побутової хімії. Однак не треба забувати, що дана спеція може завдати здоров’ю людини не тільки користь, але і досить відчутної шкоди, якщо не знати, при яких захворюваннях вона протипоказана.

Також читайте: ЯКІ СПЕЦІЇ ПРОДОВЖУЮТЬ ЖИТТЯ?

Нове

Популярне