Нове

Тарас Тополя розповів, що не подобається у школі його дітей

Фронтмен гурту “Антитіла” Тарас Тополя поділився своїм неприємним досвідом, коли завів сина Марка до школи в Києві. В інтерв’ю для Oboz.ua музикант зізнався, що був здивований, коли помітив, що більшість дітей розмовляють російською мовою. Артист висловив своє обурення тим, що батьки не привчають своїх дітей до української мови, особливо у столиці, яка є символом національної ідентичності.

Тополя підкреслив, що він не засуджує дітей, адже відповідальність за їхню мовну поведінку лежить на батьках. Однак він зазначив, що важливо переходити на рідну мову, особливо для нового покоління, яке формується в умовах постійної боротьби України за свою незалежність та культуру.

“Ця ситуація мене бентежить. Відвів Марка до школи, і всі діти говорять російською мовою. Це в Києві. Я не засуджую їх, але це результат того, що батьки продовжують спілкуватися російською. А з цими батьками інші батьки також спілкуються російською”, — прокоментував співак.

Сам Тарас Тополя та його дружина Олена вирішили ще після анексії Криму та початку війни на сході України, що їхні діти спілкуватимуться виключно українською. Це було свідоме рішення родини, яка розуміє важливість збереження національної мови в умовах російської агресії. Втім, музикант визнає, що не всі сім’ї зробили подібний вибір, і це продовжує бути викликом для суспільства.

“Ми з Оленою домовилися, що наші діти будуть говорити українською. Але в інших сім’ях цього не сталося. І, на жаль, я мушу констатувати, що мовне середовище в Києві все ще залишається російськомовним, попри всі події”, — додав Тополя.

Співак також наголосив на важливості розуміння, що мова є частиною національної ідентичності, і закликав батьків замислитися над тим, яку роль вони відіграють у вихованні своїх дітей. Тополя вірить, що зміна мовного середовища — це не тільки питання війни, але й питання майбутнього України, і саме нові покоління мають стати носіями української культури та мови.

Нове

Популярне