Нове

Аналізи при хворобі Лайма

Бореліоз або хвороба Лайма – це небезпечне інфекційне захворювання, при якому вражається нервова, опорно-рухова, судинна система, серце на інші внутрішні органи. Збудником є Borrelia burgdorferi. Ці мікроорганізми мають вигляд спіралі, а заразитися інфекцією можна через укус іксодового кліща, які дуже розповсюджені в парках, лісах, густій траві та інших місцях.

При відсутності своєчасного лікування хвороба Лайма може призвести до значних ускладнень та інвалідизації. Саме тому важливо вчасно виявити патологію та розпочати терапію. Для діагностики проводяться лабораторні дослідження, при чому ключова роль відводиться аналізу на визначення антитіл IgG до борелії (збудника хвороби).

Особливості перебігу та діагностики хвороби Лайма

Найбільший ризик заразитися хворобою Лайма існує з травня по серпень – у період найбільшої активності іксодових кліщів. Саме вони є переносниками борелії та інфікують людину при укусі. До того ж існує закономірність – чим довше кліщ знаходиться на тілі людини, тим вище ризик зараження. Тому потрібно детально оглядати тіло після прогулянок у парку чи лісі та відразу знімати кліща у разі виявлення. При необхідності слід звернутися до лікаря.

На розвиток хвороби Лайма вказує поява еритеми в місці укусу, а також підвищення температури тіла та поява ознак інтоксикації організму. Поступово додаються й інші симптоми. При підозрі на розвиток бореліозу проводиться лабораторна діагностика, яка включає загальний аналіз крові та дослідження на виявлення антитіл IgG до борелії. Аналіз на бореліоз може призначатися лікарем також для оцінки ефективності терапії чи в рамках диференційної діагностики при інших інфекційних захворюваннях. Детальніше про аналізи при хворобі Лайма можна дізнатися за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1192-2/.

Як правильно підготуватися до дослідження?

Для проведення лабораторного аналізу у пацієнта беруть венозну кров, а для визначення наявності антитіл використовується сироватка. Щоб результати дослідження були достовірними, варто дотримуватися нескладних правил на етапі підготовки:

  1. Останній прийом їжі повинен бути не менше, ніж за 6 годин.
  2. Хоча б годину перед забором крові слід не курити.
  3. Напередодні проведення дослідження потрібно відмовитися від вживання алкоголю (не менше доби).

Дотримуватися дієти не обов’язково. Пити чисту негазовану воду можна в звичайній кількості. Якщо ви приймаєте певні ліки в період здачі крові, особливо антибіотики, попередьте лікаря, оскільки це може вплинути на результати дослідження. Недорого здати аналізи на бореліоз та швидко отримати результат можна в лабораторії «Ніколаб» https://nikolab.com.ua/. Відділення працюють в різних регіонал України та оснащені сучасним обладнанням, що гарантує правдивість отриманих даних.

Інтерпретація результатів 

Позитивний результат свідчить про розвиток хвороби Лайма в гострій чи хронічній формі, або перенесену інфекцію. Негативний результат вказує на відсутність збудника в організмі, проте не завжди. Хибно негативний результат можна отримати у випадку, коли пройшло мало часу від моменту інфікування, оскільки антитіла IgG виробляються з 6 тижня, а максимальна їх концентрація наступає через 4 місяці. Коли лікар сумнівається в правдивості результату, може повторно призначити аналіз на бореліоз.

В будь-якому випадку інтерпретацією результатів повинен займатися лікар, оскільки інколи вони залежать від прийому лікарських засобів чи інших інфекційних захворювань. Крім того, на результат можуть вплинути деякі автоімунні патології.

Нове

Популярне