Оптимальним варіантом для господині буде наявність у домі як спеціалізованої сковорідки, так і електрогриля. Чим вони відрізняються та наскільки необхідно купувати те й інше — варто розібратися. Звичайно, під час вибору звертають увагу на неоднакові характеристики, що безпосередньо впливають на якість, ефективність і способи використання кожного виробу.
Чим відрізняються гриль від сковорідки
Попри однакову спрямованість кінцевого результату — отримання ароматної страви з м’яса чи риби, — принципи роботи кухонного начиння та техніки зовсім різні. Найбільш очевидна відмінність у тому, що електричні грилі слід вмикати в розетку. Також присутні додаткові зручні функції:
- термостат;
- плавне регулювання;
- автовідключення;
- таймер вимкнення;
- відкриття на 180°.
Залежно від компактності моделі, гриль легко перевозити та використовувати в різних місцях, але пропонуються також конфігурації для стаціонарного застосування на веранді або в альтанці. За конструкцією пристрої можуть бути більш спеціалізованими:
- контактний;
- поверхневий;
- барбекю;
- раклетниця;
- шашличниця.
Водночас сковорідка лише імітує решітку рифленою робочою поверхнею, але на ній легше готувати будь-які смачні й апетитні страви. До основних характеристик такого посуду відносять:
- Матеріал. Здебільшого — чавун, альтернативно використовуються сталь, алюміній, нержавійка.
- Розміри. Від малих діаметром 20 см до великих — понад 30 см.
- Рифлення. Для створення своєрідних смуг на готовій їжі дну начиння надають відповідний малюнок, що також допомагає відштовхувати жир.
- Ручки. Можуть бути знімними. Дають змогу зручно та безпечно тримати посуд під час смаження та переносити його.
- Покриття. Антипригарна поверхня спрощує очищення та запобігає прилипанню продуктів.
Використовувати сковорідки-грилі дозволяється на різних джерелах тепла, зокрема газових, електричних або індукційних плитах, відкритому вогні чи в духовці (за умови знімної ручки).
Що вибрати
Обидва варіанти мають свої переваги — залежно від того, як ви плануєте їх застосовувати та які страви будете готувати.
Якщо вам потрібно щось універсальне, з можливістю повсякденного використання для створення різноманітних страв, навіть ніяк не пов’язаних із запіканням, то сковорідка стане гарним вибором.
Однак за потреби самостійного приладу, який легко переміщати та використовувати в різних місцях, електрогриль може бути більш зручним варіантом. Окрім того, за допомогою цього приладу ви значно заощадите час. Він дасть вам змогу швидко отримувати смажену та запечену рибу, м’ясо, ковбасні вироби. Пристрій стане незамінним помічником у приготуванні продуктів у фользі, а також випіканні пирогів, млинців і коржів.