Сьогодні печемо яблучний пиріг із суфле. Готується просто, з доступних продуктів, виходить в міру солодкий, з найніжнішим повітряним кремом-суфле та ароматним яблучним шаром. Кожен шматочок пирога буквально тане у роті!
Інгредієнти:
Тісто:
- борошно-250 г
- сіль – щіпка
- розпушувач – 1 ч.л.
- вершкове масло (холодне) – 90 г
- цукор – 40 г
- жовтки – 2 шт.
Яблучний шар:
- яблука – 500 г
- цукор – 40 г
- вершкове масло – 20 г
Суфле:
- білки – 2 шт.
- сіль – щіпка
- цукор – 40 г
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- крохмаль кукурудзяний – 30 г
- сметана – 400 г
Приготування:
У борошно додаємо щіпку солі, 1 ч.л. розпушувача та 90 г холодного вершкового масла. Руками перетираємо все в дрібну крихту. Борошна беремо 250 г.
Тепер у борошняну суміш висипаємо 40 г цукру і кладемо 2 жовтки, руками перемішуємо до однорідності і пересипаємо крихту у форму діаметром 20 см.
Буквально 3-4 ст. крихти залишаємо, щоб посипати нею пиріг зверху.
Розрівнюємо крихту, потім руками робимо бортики і добре утрамбовуємо. У нас виходить основа для пирога. Ставимо форму в холодильник на час приготування начинки.
Один із шарів у нас буде яблучний. Для цього 500 г яблук нарізаємо невеликими шматочками і томимо їх на сковороді з цукром (40 г) та невеликою кількістю вершкового масла (20 г).
Яблука мають стати м’якими. Від шкірки їх не очищаю. Даємо яблучній начинці охолонути і приготуємо крем-суфле.
Для цього в чашу міксера виливаємо 2 білки, додаємо щіпку солі, 40 г білого цукру та 1 ч.л. ванільного цукру. Встановлюємо чашу на міксер та збиваємо білки за допомогою насадки віночок до стійких піків.
А тепер до збитих білків відправляємо 30 г крохмалю та 400 г сметани кімнатної температури.
Сметану можна брати будь-якої жирністю, а крохмаль рекомендую у випічці та десертах використовувати кукурудзяний. Він краще розчиняється і не дає ніякого присмаку. З’єднуємо всі інгредієнти разом і готовий крем-суфле.
Дістаємо з холодильника охолоджене тісто, викладаємо яблучну начинку, що остигнула, розрівнюємо її і виливаємо сметанний крем.
Вирівнюємо поверхню пирога і посипаємо крихтою, що залишилася.
Ставимо пиріг випікатися в попередньо нагріту до 170 градусів духовку на 45-50 хвилин. Режим: верх-низ без конвекції.
Суфле під час випікання відчутно підніметься і потріскається – не переживайте, це нормально. При остиганні суфле осяде і великих і глибоких тріщин видно не буде.
Даємо пирогу повністю охолонути і виймаємо із форми. Подивіться, який пиріг виходить високий та рівний!
Ніжне, повітряне суфле та ароматна яблучна начинка роблять цей пиріг по-справжньому смачним. З таким пирогом точно можна зустрічати осінь і влаштовувати найчастіше сімейні чаювання!
Смачного!