Риба виходить ніжна, але шматочки не розвалюються, і в них не відчуваються дрібні кісточки. Готується страва легко, довго біля плити стояти не треба, а результат просто відмінний. Скумбрію з овочами подаю як другу страву з гарніром (дуже смачно з картопляним пюре), як закуску та ще й таку рибу консервую в банки. Це дуже смачно.
Інгредієнти:
- 4 шт скумбрії (1,2-1,4 кг)
- 600 г цибулі
- 700 г моркви
- 900 г помідорів
- 80 г цукру
- 12 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. з гіркою солі
- 7-8 шт. горошків перцю (запашний)
- 2 лаврові листи
- за смаком мелений перець
Приготування:
Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву подрібнюємо на великій тертці і відправляємо в сковороду в олію. Можна відразу готувати у казані чи жаровні.
Готуємо моркву з цибулею на середньому вогні, помішуючи, близько 15 хвилин, поки овочі не зменшуються в обсязі і не стануть трохи м’якими. Додаємо в моркву з цибулею цукор, мелений перець, сіль і добре перемішуємо.
Помідори нарізаємо на середні кубики та відправляємо у сковороду. Перемішуємо та готуємо близько 15 хвилин.
Виходить дуже ароматна та яскрава суміш із овочів.
Поки готуються овочі, обробляють рибу на філе. В мене скумбрія. Її можна замінити на горбушу, оселедець, тріску чи минтай. У риби просто видаляємо всі великі кістки, дрібні залишаємо, після приготування вони не відчуватимуться. Філе нарізаємо на шматочки.
В овочі викладаємо рибу, горошки перцю, лавровий листок і перемішуємо. Рибу з овочами можна продовжити готувати на плиті, її доведеться періодично перемішувати. Є ще один мінус такого способу приготування, шматочки риби не залишаться цілими.
Мені більше подобається готувати в духовці. Якщо спочатку готуємо у великій каструлі, то одразу ставимо її в духовку. Я зі сковороди перекладаю у скляну каструлю для духовки. Закриваємо кришкою нещільно і готуємо при 200 градусах 2 години.
Страву можна ще приготувати в порційних глиняних горщиках. У них запікаємо 1 годину 30 хвилин.
Якщо страву подаватимемо як закуску або консервувати, то за 10 хвилин до приготування каструлю виймаємо і додаємо оцет (70% – 1 ч. л. або 9% – 8 ч. л.). Після приготування шматочки риби залишаються цілими, дрібні кісточки стають м’якими. Аромат у страви чудовий.
Рибу з овочами подаємо гарячою як основне блюдо з гарніром, у гарячому вигляді закладаємо в стерилізовані невеликі баночки і закочуємо, а для закуски страву повністю остудити. Риба та овочі ніжні, соковиті та дуже смачні.
Смачного!!!